Članak

BIDEN MIJENJA POSTAVU Novi šef Escobara bit će James C. O'Brien, koji je nekada savjetovao Madeleine Albright

James C. O'Brien trenutno služi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je danas svoju namjeru da imenuje Jamesa C. O'Briena na poziciju pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Tako će specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar dobiti novog šefa.

James C. O'Brien trenutno služi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u američkom State departmentu, na toj poziciji je od 2022. godine. Prethodno je O'Brien služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bivši je službenik State departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad od 1989. do 2001. godine, piše Patria..

Bio je viši savjetnik bivše sekretarke Madeleine Albright, glavnog zamjenika direktora za planiranje politike i izaslanika predsjednika za Balkan. Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

Kao prvi izaslanik predsjednika za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju ureda i radio za siguran povratak stotinu američkih državljana.

Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne firme. O'Brien je stekao zvanje doktora nauka na Pravnom fakultetu Yalea, magistrirao na Univerzitetu u Pittsburghu i diplomirao na Macalester koledžu u St. Paulu, Minnesota. Član je Vijeća za međunarodne odnose i studirao je francuski i ruski jezik.

#BiH #ZapadniBalkan #SAD #JoeBiden #GabrielEscobar #JamesC.O'Brien