Članak

Erdogan sutra u Sarajevu: Hoteli puni, očekuje se 10.000 Turaka u glavnom gradu BiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boravit će sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susrest s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

SARAJEVO; (Patria) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boravit će sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susrest s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Nakon susreta i sastanka bit će održana i press konferencija. Erdogan i Izetbegović položit će cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači u 14 sati. Nakon toga počinju i aktivnosti u Zetri. Riječ je o 6. kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u nedjelju, u olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch", dok će na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu primiti počasni doktorat. Očekuje se da u Sarajevo stigne više od 10.000 Turaka iz nekoliko država Evrope i svijeta. 

Hotelski kapaciteti su već popunjeni, a od jutarnjih sati primjetan je veći broj Turaka na ulicama Sarajeva.

U večernjim satima planirana je šetnja Baščaršijom gdje će u Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjati akšam-namaz zajedno sa Izetbegovićem 

Supruga turskog predsjednika Emine Erdogan istog dana će prisustvovati otvaranju Klinike za hematologiju KCUS (13. etaža CMB-a) zajedno sa direktorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH, Omerom Farukom Alimcijem i generalnom direktoricom KCUS-a, prof.dr. Sebijom Izetbegović.

Turska agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je 3.249.415 KM (sa PDV-om) za potrebe izgradnje Klinike za hematologiju. Stara zgrada u kojoj su bili smješteni pacijenti je u izuzetno lošem stanju, zbog čega su godinama trpili  kako bolesnici tako i uposlenici. Preseljenjem u nove prostorije značajno će se poboljšati uvjeti boravka pacijenata, ali i rada uposlenika ove Klinike.

#BiH