Članak

Komesar Halilović o slučaju Memić: Neka Državno tužilaštvo hapsi prvo mene

Halilović je istakao da porodica Memić ima sva prava i da koristi sve metode.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski komesar Mevludin Halilović na današnjoj press konferenciji govorio je o radu Uprave policije za 2018. godinu, ali i ocjeni Nezavisnog odbora njegovog rada kao i o slučaju stradanja mladića Dženana Memića čija smrt nije rasvijetljena već tri godine. Izvještaj Ad hoc komisije o slučaju Dženan Memić zaprimljen je nekoliko dana prije nego što nastupa apsolutna zastara za vođenje bilo kakvog postupka, kazao je Halilović.

- Isti dan sam dao Jedinici za profesionalne standarde u nadležnost koja je napravila plan da na osnovu tog izvještaja provede unutrašnje istrage protiv policijskih službenika koji se spominju u tom izvještaju. Radili su istrage i završili prije zakonskog roka koji je propisan pet mjeseci. Sve je to završeno za nepunih mjesec dana. Svaki izvještaj kako se završavao sam dostavljao Nezavisnom odboru – kazao je Halilović dodavši da je NO u maju mjesecu 2017. godine imao informaciju o svemu što se radilo. 

- Tražila se moja disciplinska odgovornost. Tu nema moje disciplinske odgovornosti. Ja u to vrijeme nisam bio policijski komesar, nisam bio uopšte uključen u taj predmet.  

Halilović je istakao da porodica Memić ima sva prava i da koristi sve metode, a ako se utvrdi da je neko nešto uradio u predmetu Memić Državno tužilaštvo je na potezu.

-  Ako postoji bilo šta, neka Državno tužilaštvo hapsi mene prvog, neka ne čeka sutra. Niko nije više od nas zainteresiran da se to riješi. Sve što ima u tom predmetu evo pozivam Državno tužilaštvo da krene večeras ako ima neka hapsi evo mene ko god je učestvovao. Tri godine se radi pod ručnom, pod stresom - kazao je Halilović. 

On je kazao da postoji odluka postupajućeg tužioca o obustavi istrage protiv nekoliko policijskih službenika jer nema krivične odgovornosti, a kada je riječ o disciplinskoj odgovornosti došlo je do zastare. Komentirajući da su neki od policajaca činovani i napredovali u službi Halilović je kazao da za napredovanje u službi nije prepreka disciplinski postupak i ocjena npr. dobar ali da se smanjuje broj bodova.

- Tvrditi drugačije je nepoznavanje propisa. 
 

#BiH