Članak

Damir Urban podržao književnicu Mlinarević Sopta

“Evo, šaljem ti pjesmu, ti taj jezik najbolje poznaješ”, napisao je Urban.

(Patria) - Muzičar Damir Urban podržao je u utorak navečer književnicu Martinu Mlinarević Sopta nakon što je promocija njene knjige “Huzur” otkazana na ovogodišnjem Evergreen festivalu u Čitluku, zbog brojnih prijetnji koje je književnica dobila nekoliko dana uoči promocije.

“Ljudi se prepoznaju ponekad i prije nego se u stvarnosti sretnu, tako njihovo prijateljstvo i razumijevanje krene prije pružanja ruke. Draga Martina, odavno je znano, sve što čovjek drugome poželi ili pomisli, njemu se na kraju vrati…”, napisao je Urban na svom Facebook profilu, dodajući da želi da put književnice Mlinarević Sopta ostane čist i jasan.

“Evo, šaljem ti pjesmu, ti taj jezik najbolje poznaješ”, dodao je Urban.

Nešto ranije Mlinarević Sopta je podržao i režiser Dino Mustafić.

“Ovo je opasan korak ideološke cenzure kojim se pokušava pokoriti i ekskomunicirati umjetnica čiji politički i etički stavovi ne odgovaraju čaršijskoj većini”, rekao je Mustafić.

Mlinarević Sopta jedna je od najoštrijih kritičarki nacionalizama u Bosni i Hercegovini, među njima i politike koju u zemlji provodi HDZ BiH.

Premda njena knjiga 'Huzur' predstavlja dnevnik borbe s karcinomom dojke, kojeg je književnica pobijedila, desničari su putem društvenih mreža otvoreno pozivali na njen linč uoči promocije u Čitluku.

#BiH