Članak

Pandemija produbila siromaštvo djece

Posljedice pandemije korona virusa po ekonomiju dovest će 86 miliona djece do siromaštva, tvrde organizacije Save the Children i Unicef.

(Patria) – Posljedice pandemije korona virusa po ekonomiju dovest će još 86 miliona djece do siromaštva, tvrde iz organizacija Save the Children i Unicef.

Prema izvještaju ovih organizacija, broj djece koja žive u siromašnim domaćinstvima u zemljama niskog i srednjeg prihoda porast će za 15%.

Ukupno 672 miliona djece u svijetu bit će ugroženo siromaštvom.

Iako dvije trećine ove djece živi u supsaharskoj Africi i Južnoj Aziji, prema prognozama Svjetske banke i MMF-a, nagli porast će se desiti u Evropi i Centralnoj Aziji.

Iz organizacije Save the Children tvrde da se prijetnja posljedica pandemije na najsiromašnije zemlje može suzbiti neposrednim i efikasnim djelovanjem.

- Na djecu ostavljaju trajne posljedice čak i kratki periodi gladi i neadekvatne prehrane, naglašava Inger Ashing iz Save the Children.

Ove dvije organizacije apeliraju na vlade da bez odgode prošire svoje fondove socijalne pomoći i organiziraju adekvatne školske obroke kako bi se ograničile posljedice pandemije na najugroženiju kategoriju.

#Svijet