Članak

Protesti u Bjelorusiji nakon rezultata izbora: 'Posljednji evropski diktator' ostaje na tronu

Najmanje jedna osoba je izgubila život a desetine su povrijeđene u sukobima demonstranata s policijom koji su izbili nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

(Patria) – Najmanje jedna osoba je izgubila život a desetine su povrijeđene u sukobima demonstranata s policijom koji su izbili nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

U glavnom gradu Minsku policija je upotrijebila suzavac u pokušaju da razbije proteste, a privedeno je više od 120 demonstranata.

Hiljade građana Bjelorusije izašlo je na ulice u nedjelju da protestuje protiv pobjede 'posljednjeg evropskog diktatora' Aleksandra Lukashenka na predsjedničkim izborima.

Nakon zatvaranja izbornih mjesta, članica centralne izborne komisije Bjelorusije Lydia Yermoshina izjavila je za državnu televiziju da je Lukashenko u prednosti u pet regija sa oko 82% osvojenih glasova, dok je njegova rivalka iz opozicije Svetlana Tikhanovskaya dobila oko 7% podrške.

Tikhanovskaya (37) se nije složila sa rezultatom – članovi njene izborne kampanje tvrde da je ostvarila značajnu prednost u Minsku.

Rezultat koji mnogi smatraju namještenim, omogućit će Lukashenku 6. mandat i nastavak duge vladavine koja traje već 26 godina.

 

 

#Svijet