Članak

Sindikat BH Telecoma traži sastanak u vezi Granskog kolektivnog ugovora

U skladu s tim smo danas ponovo uputili urgenciju premijeru, ministru i direktoru da hitno pristupe organizaciji zajedničkog sastanka.

SARAJEVO, (Patria) - Sindikat BH Telecoma danas se oglasio saopćenjem za javnost koje potpisuje predsjednik Fikret Alić u kojem se navodi da su zaposlenici BH Telecoma d.d. Sarajevo od 9. novembra 2020. godine u štrajku.

"Razlog je višemjesečno odbijanje Vlade FBiH, resornog ministarstva i Uprave kompanije da se potpiše Granski kolektivni ugovor za oblast telekomunikacija FBiH. Iako smo ispunili sve preduslove za organizovanje štrajka i iako su razlozi zbog kojeg smo donijeli odluku da ga organizujemo potpuno opravdani, Sindikat BH Telecoma nikada nije odustao od toga da se novonastala situacija i postojeći problem rješavaju socijalnom dijalogom i za pregovaračkim stolom. To je i razlog zašto smo još 19. novembra 2020. godine poslali ponovo poziv premijeru Vlade FBiH, Federalnom ministru prometa i komunikacija i generalnom direktoru BH Telecoma da odrede mjesto i vrijeme održavanja zajedničkog sastanka na kojem bismo došli do kompromisa i rješenja na obostrano zadovoljstvo.

Do danas nismo dobili nikakav odgovor od osoba kojima smo poziv uputili. Sindikatu BH Telecoma nije u interesu da se nanosi direktna šteta kompaniji jer se time ugrožava i egzistencija svih naših kolegica i kolega. Takođe, nikada nismo odustali od namjere da budemo ozbiljan socijalan partner koji će aktivno sarađivati sa predstavnicima vlasnika kompanije i Upravom. U skladu s tim smo danas ponovo uputili urgenciju premijeru, ministru i direktoru da hitno pristupe organizaciji zajedničkog sastanka. Nadamo se da će pozitivno odgovoriti na poziv Sindikata BH Telecoma i time pokazati da im je stalo do očuvanja kompanije, njenog ugleda i naših radnih mjesta", navode iz Sindikata BH Telecoma.

#BiH