Članak

Tužilaštvo BiH proširuje istragu na više osoba, čeka se odluka o pritvoru Dupovcu i Mutapu

Kako je kazao tužilac Ćazim Hasanspahić oni se sumnjiče za krivična djela pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

SARAJEVO, (Patria) – Na Sudu BiH održano je ročište o prijedlogu za određivanje pritvora osumnjičenim Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu po prijedlogu Tužilaštva BiH koje vodi istragu za organizirani kriminal u slučaju “Dženan Memić”.

Kako je kazao tužilac Ćazim Hasanspahić oni se sumnjiče za krivična djela pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

Tužilaštvo je Sudu BiH dostavilo materijalne dokaze, iskaze saslušanih svjedoka, na kojima je baziran osnov sumnje da su Dupovac i Mutap počinili krivično-pravne radnje koje im se stavljaju na teret.

“Iz iskaza svjedoka van ikakve dileme je utvrđeno način i mjesto kako su komunicirali osumnjičeni da će dati novac da se nabavi vozilo Renault Clio”, kazao je tužilac.

On je kazao danas da se od 08.02.2016. godine utvrđuje šta se dogodilo tog tragičnog dana ali da još uvijek nema odgovora.

“Nikada se nije pojavilo ovo vozilo kao predmet izvršenja djela, a za njega se daje novac. Ne aludiram ništa, ali evidentno je da se zaobilaze istražni organi, bira se lokacija gdje će se dovesti vozilo i šalje na vještačenje, a nije korišteno ni u jednom postupku. Dupovac i Mutap su raspolagali vozilom”, kazao je tužilac.

Hasanspahić je kazao da su prilikom pretresa kuće Zijada Mutapa izuzeti telefoni, CD-ovi, SIM kartice, da su pronađene bilješke – dnevnik.

“Slijedom iskaza svjedoka S.S., S.D. i E.A. i ostalih postoji osnovana sumnja da su Dupovac i Mutap dio grupe za organizirani kriminal na čijem je čelu NN osoba”, naveo je tužilac.

On je otkrio da je jučer Tužilaštvo BiH došlo u posjed iskaza svjedoka koji je tražio zaštitne mjere.

“Ovaj predmet je složen i treba utvrditi niz okolnosti u atmosferi izolovanoj od pritiska. Slijedom navedenog već svjedoci traže zaštitne mjere. Puštanjem na slobodu Hasana Dupovca i Zijada Mutapa vršio bi se utjecaj na istragu. Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni tražili dokaze i kupovali ih. Dan danas ne znamo, a svima nam je zadatak da utvrdimo način na koji je stradao mladić Dženan Memić”, kazao je tužilac dodavši da je ovo jedan od prvih predmeta ovakve vrste pred Sudom BiH.

On je dodao da se iz preciziranih stavova članova zakona može izreći kazna zatvora do deset godina.

“Nesumnjivo je da je porodica stradalog oštećena, u više navrata ukazivala na činjenice i okolnosti koje danas izlažem. Ovo je netipičan predmet, cilj je da utvrdimo istinu i pravdu”, kazao je tužilac dodavši da bi puštanje na slobodu osumnjičenih kada Tužilaštvo BiH radi na istrazi rezultiralo prijetnjom narušavanja javnog reda i mira i novim protestima.

Advokat osumnjičenog Hasana Dupovca Ermin Gačanović u svom obraćanju Sudu BiH kazao je da postavlja prigovor na prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

On je prigovorio i na činjenicu da odbranama nisu dostavljeni svi dokazi, te da nisu imali dovoljno vremena za pripremu. Advokat je kazao da postoji krivični postupak koji nije okončan na Vrhovnom sudu FBiH te da “Tužilaštvo BiH svojom istragom vrši pritisak na pravosudne institucije”. On je danas govorio i o naredbi za neprovođenje istrage protiv Hasana Dupovca iz 2017. odnosno 2018. godine o čemu je odluku donijelo Tužilaštvo KS, a potvrdilo Federalno tužilaštvo. No, tada se Dupovcu stavljalo na teret “nesavjestan rad u službi i odavanje službene tajne”.

“Da je Dupovac bilo šta htio da uradi imao je dovoljno vremena. Dupovac je bio osumnjičeni i ispitivan i nije bilo istrage. Moj branjenik je već bio izložen progonu i medijskom linču i sada to ponovo radi Tužilaštvo BiH. Kakva se poruka šalje pravosudnim institucijama i policajcima da će biti progonjeni ako rade svoj posao”, kazao je advokat.

Gačanović je predložio da Sud odbaci prijedlog kao nedopušten ili neosnovan, te je kazao da Tužilaštvo BiH nije dalo prijedlog za mjere zabrane a bilo je dužno.

Braniteljica drugoosumnjičenog Zijada Mutapa Nina Kisić je također zatražila da se zahtjev odbaci kao nedopušten jer isti nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

I ona je kazala da na Vrhovnom sudu FBiH još nije okončan postupak te da je riječ o “preuranjenom prijedlogu Tužilaštva BiH”. Kisić je istakla kako ne postoji osnovana sumnja odnosno da Tužilaštvo nije u svom prijedlogu obrazložilo kao i da nije obrazloženo kako će se istraga ugroziti ukoliko ne bude određen pritvor.

Ona je istakla da je njen branjenik preduzimao radnje odnosno dolazio do podataka jer mu je teško stradao član porodice i da je imao informaciju da je vozilo tog tipa bilo potencijalno predmet izvršenja.

Advokatica je kazala da “teka” koja je pronađena, a koju tužilac naziva dnevnikom Mutap je nudio Tužilaštvu BiH kada je ranije saslušan u Tužilaštvu BiH.

Drugi advokat Zijada Mutapa Goran Dragović kazao je da je ova istraga jedna od “najjavnijih istraga”.

“Osumnjičeni da su htjeli imali su dovoljno vremena da utječu na navodne saučesnike. U ovom momentu kao ključno moramo imati protok vremena”, kazao je advokat.

Odbrane osumnjičenih uputili su pet prijedloga, dva za odbacivanje prijedloga, dva kao neosnovan i prijedlog za određivanje mjera zabrane koje Sud smatra adekvatnim.

Sutkinja Tatjana Kosović pitala je tužioca da li ostaje pri prijedlogu na šta je kazao da ostaje te da smatra kako mjere zabrane ne bi bile adekvatne u ovom slučaju.

On se osvrnuo i na izlaganje odbrana, te je kazao da predmeti koji su obustavljeni u slučaju Hasana Dupovca u Tužilaštvu KS nisu se odnosili na ove činjenice.

“Nisam se osvrtao ni na postupak koji se vodi ali to nisu iste osobe niti je isto krivično djelo. Ovo je druga istraga sa drugim okolnostima i sa konkretizacijom”, kazao je tužilac.

Na pitanje sutkinje koji su koraci u 30 dana koliko bi bio određen pritvor, Hasanspahić je kazao da se radi vještačenja i očekuje nalaze, saslušavaju svjedoci i proširenje istrage na najmanje tri osobe.

#BiH