Članak

EUFOR za NAP o prijetnjama: Spremni smo brzo intervenirati i pozvati rezervne snage

U ovom trenutku u EUFOR-ovoj Operaciji Althea ne povećava se broj vojnika. EUFOR u BiH ima vojnike iz ukupno 19 zemalja.

SARAJEVO, (Patria) – Zveckanje oružjem, prijetnje razlazom ili otcjepljenjem koje su svakodnevno čuju iz bh. entiteta Republika Srpska, spominjanje rata i sukoba alarm su i za snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Iz EUFOR-a su na direktno pitanje Patrije da li s pažnjom prate posljednja dešavanja u vezi sa dodatnim militariziranjem MUP RS odgovorili:

“EUFOR svoju ulogu shvata vrlo ozbiljno i ima vrlo tijesnu saradnju sa svojim partnerima u agencijama za provođenje zakona sa kojima preko naših oficira za vezu razmjenjujemo informacije i ažuriramo saznanja o svim policijskim tijelima u BiH“, naveli su.

Na pitanje da li prate i ukupnu sigurnosnu situaciju u BiH s obzirom na sve češće izjave o "mirnom razlazu" kažu da zaključcima od 12. oktobra 2020. o Operaciji Althea Vijeće za vanjsku politiku EU ponovilo je svoju nedvosmislenu predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

„EUFOR je dio sveobuhvatne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu. EUFOR je također nadležan i za implementaciju vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji Aneks 4 (Ustav BiH) postavlja temelje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.“

U ovom trenutku u EUFOR-ovoj Operaciji Althea ne povećava se broj vojnika. EUFOR u BiH ima vojnike iz ukupno 19 zemalja, uključujući države članice EU i države koje učestvuju sa svojim snagama, a nisu članice EU.

„Rezervne snage stacionirane izvan zemlje, odnosno u Evropi, mogu biti pozvane da u kratkom roku upute svoje snage kako bi pojačale EUFOR u slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju. Na ovaj način EUFOR može brzo intervenirati kako bi podržao bh. agencije za provođenje zakona u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, ako za tim bude potrebe“, naveli su iz EUFOR-a.

#BiH