Članak

Sjednice NSRS-a: Dodikov vitalni interes, prenamjena zemljišta, legalizacija bespravnih objekata...

Upravo zbog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu reagirao je stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero. 

(Patria) -  Narodna skupština RS danas će održati dvije posebne sjednice. Prvo će poslanici razmatrati Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2.9.2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske. Ukoliko Dodikov zahtjev ne dobije podršku dvije trećine poslanika odluka Predsjedništva BiH će stupiti na snagu i njemački ambasador moći će preuzeti dužnost u BiH.  

Na drugoj sjednici na dnevnom redu su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Upravo zbog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu reagirao je stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero. 

"Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uz ogradu da tekst zakona još nije moguće iščitati, također mogu svoje učinke proizvoditi na svakoj drugoj imovini ali ne i na onoj koja se smatra vlasništvom države Bosne i Hercegovine i koja je pod zabranom raspolaganja. Biće interesantno pratiti obrazloženje oba zakona, a čiji predlagač je Vlada RS i koje bi trebale biti prenijete poslanicima NSRS od potpredsjednice Vlade Srebrenke Golić. Valja napomenuti da je cilj ovog zakona omogućiti pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, po pojednostavljenoj proceduri. Valja imati u vidu da je u protekle 22 godine kroz neustavni zakon o šumama i zakon o poljoprivrednom zemljištu RS veliki dio državne imovine promijenio svog vlasnika i bez znanja titulara i uz ignoriranje Zakona o zabrani raspolaganja. Ovakve ništavne pravne radnje moraju biti vraćene u pređašnje stanje, a što nije volja nadležnih entitetskih ali i državnih institucija. 

U projektu promjene ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine i pod egidom očuvanja i povećanja autonomije entiteta RS, kako to voli reći Dodik, brižno se gradi projekat teritorijalnog integriteta i suvereniteta entiteta po modelu nastajuće države. Oba ova zakona nisu ništa drugo nego alatke tog projekta, a cilj im je ovjeravanje ratnih etničkih čišćenja na projektovanoj sprskoj etničkoj teritoriji ili kako vole reći prvoj prekodrinskoj srpskoj državi", naveo je Cero.

I potpredsjednik RS Ramiz Salkić uputio je pismo OHR-u i ambasadorima PIC-a ističući da vlasti RS ne poštuju odluke visokih predstavnika kao ni Ustavnog suda BiH.

"Vlada entiteta RS je kao dnevni red za 35. posebnu sjednicu Narodne skupštine predložila izmjene i dopune Zakona o legalizaciji nelegalno izgrađenih objekata u RS i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Oba ova zakona nastavljaju praksu uzurpacije državne imovine od strane entiteta RS i daju je u vlasništvo trećih lica. Značajan dio ove imovine u bivšoj Jugoslaviji oduzet je od Bošnjaka i pretvoren u poljoprivredne zadruge, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dodijeljen je srpskim izbjeglicama sa ciljem trajne promjene etničke strukture stanovništva u određenim opštinama i gradovima.

Vi ste određujući se na podnesenu apelaciju o neustavnosti Zakona o državnoj imovini RS-a kao svojevrsnu zaštitnu mjeru za primjenu istoga dopunili i sam Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom na način što ste donijeli odluku kojom se utvrđuje da je svaki zakon, odluka ili pravni akt kojim se krši privremena zabrana pravno nevalidan  i da se ima smatrati ništavnim. Također ste rekli, tokom saopštavanja te odluke, da će oni koji budu prekršili odluku snositi 'pravne posljedice, i kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kada je riječ o transakcijama'.

Za sada je izostala Vaša reakcija, a ono što se konkretno od Vas, kao Visokog predstavnika očekuje jeste jasno djelovanje u pravcu zaštite i potvrđivanja vlastitog autoriteta shodno Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Salkić. 

#BiH