Članak

ZNATE LI KOLIKO IH JE Neriješeni slučajevi ubistava i napada na Bošnjake u RS nikog ne brinu!

Na društvenim mrežama sve gori, a posebna dimenzija su političari iz Srbije koji su majstori zanata kada je riječ o podizanju tenzija,

Piše: A. Čorbo-Zećo


Samo u roku nekoliko sati MUP Kantona Sarajevo pronašao je i uhapsio osobe koje su napale Beograđane koji su u Sarajevo došli na održavanje jednog nogometnog turnira za djecu.  Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS ekspresno, kako i treba da bude, privedena su četiri lica. Istraga se nastavlja. 

Na društvenim mrežama sve gori, a posebna dimenzija su političari iz Srbije koji su majstori zanata kada je riječ o podizanju tenzija, i prije nego budu utvrđene sve činjenice u vezi s napadom. Ništa manje za njima ne zaostaje ni takozvana FGR elita koja koristi momentum i za sve krivi, koga drugog nego SDA! 

Brza reakcija policije nije izazvala buru oduševljenja. Očekivano, tražilo se da se slučlaj obavije veolom tajni, i nacionalistička priča može početi. jednaka onoj iz Potočara kada je 'napadnut' Aleksandar Vučić!?

Sataniziranje Sarajeva dobro je došlo i u Republici Srpskoj, gdje je tamošnji lider Milorad Dodik bio iznenađujuće uljudan dok je komentirao ovaj nemili događaj. A, ta uljudnost može biti i znak da Dodik ipak pripada ljudskom rodu, te da se sjetio da u Republici srpskoj nije otkriven niti jedan napadač, pa i ubica na povratnike!

Jer, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas na području Republike Srpske brutalno su napadani i ubijani Bošnjaci povratnici, uništavana je njihova imovina, a ubice i napadači nisu nikada pronađeni. Ovi slučajevi već duže od dvije decenije vode se kao neriješeni.

U aprilu 1996. godine u mjestu Mahala kod Kalesije, (područje koje je pripadalo RS) prilikom obilaska ovog mjesta, policija RS bombama je lakše ranila Mustafu Halilovića i Abdurahmana Omerovića.  

U augustu 1996. godine u mjestu Mahala pripadnici specijalne policijske jedinice RS napali su Bošnjake koji su se vraćali svojim kućama. Tada je lakše povrijeđeno  18 bošnjačkih povratnika, dok je Muradif Alić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je podlegao 29.novembra u bolnici  u Tuzli.

U augusta 1996.godine u Zvorniku srpska policija je neosnovano uhapsila Ibrahima Ibralića i nanijela mu  teške tjelesne povrede po svim dijelovima tijela. Oduzeto mu je vozilo Opel askona i 6.500 njemačkih maraka.

Dana 23.12.1996.godine u mjestu Caparde pripadnici policije Republike Srpske uhapsili su Fejzu Karića, a potom ga priveli u policijsku stanicu u Osmacima, gdje su ga fizički zlostavljali, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Početkom marta 1996. godine u mjestu Bulatovci u SJB Zvornik priveden je Hazim Bešić. Tokom vožnje je maltretiran i zlostavljan i nanesene su mu teške tjelesne povrede.

U augusta 1996.godine u njivi zvanoj Memine vode, udaljenoj oko dva kilometra od tadašnje linije razdvajanja, NN lica srpske nacionalnosti ( sumnja se na Ravnogorski četnički pokret) teško su ranila Aliju Agića koji je istog dana od zadobijenih povreda preminuo.

U novembru 1996. godine u naselju Gajevi, pripadnici MUP-a RS iz vatrenog oružja ubili su Mehmeda Arnautovića. On je tog dana pomagao oko smještaja Bošnjaka u Gajevima.

Dana 11.oktobra 1996. godine srušeno je pet bošnjačkih kuća u selu Jusići. Kuće su srušili Srbi uz upotrebu eksploziva.

Dana 20. septembra 1996. godine u selo Jusiće vratio se jedan broj Bošnjaka. Samo tri dana kasnije u selo je ušla veća grupa Srba koji su napali Bošnjake i kamenovali njihove kuće koje su počeli popravljati.

Dana 11.oktobra 1996. godine u selu Jusići pripadnici MUP-a RS uhapsili su Safeta Junuzović, Sadika Muratović i Envera Ahmetovića. Odvedeni su u Zvornik, ali su pod pritiskom IFOR-a pušteni u večernjim satima.

Dana 12.oktobra1996. godine grupa naoružanih Srba pokušala je ući u selo Dugi Do uz pomoć policije, a jedan pripadnik policije otvorio je paljbu iz vatrenog oružja po selu.

Dana 12. januara 1997. godine u selu Jusići iz puškomitraljez M-84 iz pravca sela Androvići (RS), NN lica su pucala i pogodila Adema Vejzovića, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dana 21. febraura 1997. godine u selu Križevići, Snagovo i Caparde na prostoru RS-a gdje su do izbijanja rata živjeli Bošnjaci minirano je sedam kuća.

Dana 18.marta 1997. godine na liniji razgraničenja na raskrsnici puta Sapna-Nezuk, pripadnici MUP-a RS su uhapsili Dževada Mehmedovića, invalid bez obje noge. Pretučen je, maltretiran i odveden u Zvornik. Nakon toga je pušten.

Dana 15. augusta 1997. godine oko 9 sati u mjestu Laze, općina Zvornik, počinjena su dva ubistva i jedno lakše ranjavanje od strane NN lica sa područja RS. Uviđajem, kojeg su izvršili operativci MUP-a TK, PS Teočak i pripadnici IPTF-a, utvrđeno je da su NN lica iz zasjede pucala iz automatskog oružja na grupu Bošnjaka koji su krenuli traktorom na izvlačenje ogrijevnog drveta.

Dana 24. aprila 1999.godine, prilikom obrade svojih parcela zvanih Matjevača, naselje Koraj, općina Lopare, RS od strane lica srpske nacionalnosti pucano je iz automatskog oružja pojedinačnim hicima, u 3-4 navrata na Džemala Tufekčića, njegovu suprugu i na malodobno dijete.

Dana 24.aprila 1999. godine, iz pravca naselja Gajevi, zaseok Mujići, općina Lopare pucano je iz pješadijskog naoružanja sa 5 metaka na Muhameda Ibrišimovića koji je obrađivao svoju parcelu u blizini naselja Bare. Ibrišimović se udaljio iz njive sa svojim traktorom gdje je u naselju Bare bio zaustavljen od strane pripadnika MUP-a RS, a kada je srpskoj policijskoj patroli opisao napad oni su izjavili uz podsmijeh da se takvi počinioci ne mogu uhvatiti.

Dana 19.aprila 1999. godine u rejonu njive zvana Matjevača je iz pravca sela Mirosavci, općina Lopare, RS, od strane nepoznatih lica ispaljeno je 4-5 hitaca iz automatskog oružja na grupu Bošnjaka koji su obrađivali  parcele.

Dana 29. juna 1999.godine Hajrudin Ademović i Jasmin Memišević su u naselju Koraj obilazili svoje kuće. Oko 19,15 sati dok su boravili u dvorištu Bešlage Begića, fizički su ih napala dvojica Srba. Tom prilikom Ademović je zadobio tjelesne povrede.

Početkom septembra 1998. godine u prostorijama SO Bratunac tadašnji vijećnik Sekula Kljajić fizički je napao također vijećnika SO Bratunac Refika Begića.

U junu 1997.godine, grupa osoba srpske nacionalnosti napala je autobuse u kojima se se dovezli Bošnjaci koji su posjetili Vlasenicu. Tada im je zaprijećeno da će ubuduće na njih umjesto kamenja bacati bombe.  U ovim aktivnostima kao inicijator i organizator naročito se isticao Zoran Obrenović iz Vlasenice, koji je tokom rata bio pripadnik manevarske jedinice u VRS, te Rade Garić, Goran Višković zvani Vjetar, Veselko Došić i Zoran Stupar.

Dana 7. maja 2001. godine u kamenovanju u Banja Luci, prilikom polaganja kamen temeljca za izgradnju Ferhadija džamije ubijen je Murat Badić. Njegov ubica do danas nije pronađen.

Dana 11.jula 2001.godine snajperskim hicem ubijena je povratnica iz Vlasenice, šesnaestogodišnje djevojčica Melihe Durić. Njen ubica nikada nije pronađen.  

 

#BiH