Članak

GROMOGLASNI MUK Schmidt spava zimski san, a Dodik otima imovinu Bosni i Hercegovini!

Pravna borba unutar instanci tog entiteta danas je zaključena, Ustavni sud Rs odbacio je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda. 

(Patria) - Kada su Milorad Dodik i Narodna skupština Republike srpske krenuli u novu avanturu sa državnom imovinom i usvojili Zakon o nepokretnostima koje koriste institucije Rs, nizale su se najave apelacija i reakcija na takvu mogućnost. 

Pravna borba unutar instanci tog entiteta danas je zaključena, Ustavni sud Rs odbacio je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda. 

No, oni koji su ranije istrčavali jedan za drugim s najavom apelacija danas se nisu ni oglasili. A jedan od njih je i Elmedin Konaković, koji je bio prilično jasan kada je najavljivao svoju apelaciju. Javnost ga je tada optužila za nepoznavanje propisa, jer kao federalni zastupnik nema mehanizam pokretanja apelacije. Ali, Konaković ima stranačkog kolegu Denisa Zvizdića u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH i on je ovlašten za podnošenje apelacija. 

Ali Konaković je danas bio zaokupljen “čišćenjem” onih koji treba da “lete”. Toliko zaokupljen da nije imao vremena ni ponoviti poruku iz decembra o podnošenju apelacije. 

Apelaciju su najavljivala i dva člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, ali ni njihove zvanične reakcije nema. 

Gromoglasne najave, a onda muk koji gromoglasnije odzvanja. 

Taj muk još više odzvanja kada je riječ o visokom predstavniku Christianu Schmidtu, kao vrhovnom tumaču i zaštitniku Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Lažima su se ispostavile sve Schmidtove prijetnje upućene povodom secesionističkog, anitustavnog i antidržavnog djelvoanja Milorada Dodika i njegovih kadrova u institucijama Rs i države BiH. 

“Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na Rs, jer i Rs će biti dio EU integracija. Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali", poručio je Schmidt 9. oktobra sa TV ekrana. 

Uskoro je prošlo. Prošla su četiri mjeseca a Schmidt ne da nije ništa učinio, nego je dopustio da Dodik ode do kraja sa neustavnim zakonom. Taj neustavni zakon će nakon odluke Ustavnog suda Rs stupiti na snagu. 

Schmidt je ponovo prevario bh. javnost, a temelj državnosti Bosne i Hercegovine iznova će se morati braniti na Ustavnom sudu BiH. Neko će valjda apelaciju u konačnici i podnijeti. I biti spreman da odmah podnese drugu. 

Jer, kada je NSRs donosila Zakon o nepokretnoj imovini koju koriste institucije Rs, predsjednik Skupštine Nenad Stevandić poruči: “Oni nek ponište, mi ćemo odmah donijeti drugi. Svaki put kada ponište mi ćemo donijeti drugi”. 

Dakle jasno je da se unedogled neće moći s apelacijama. I jasno je da čuvar Ustava i Dejtona mora konačno ispuniti obećanje. 

U suprotnom njegov mandat će postati besmislen i suvišan. Ukoliko Schmidt neće štititi Ustav i Dejton, a posljedično i teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, onda ni 5+2 ni bilo šta drugo nema smisla. 

Prazna uvjeravanja Christiana Schmidta više nikoga neće zavarati. No, ostane li bez reakcije na novi Dodikov udar na državnu imovinu, jasno je da ga se mora zamijeniti. Jer, Schmidt se očito pogubio između želja i obaveza. Neka se liječi u Berlinu, Sarajevo ima i previše pacijenata. 

(R.Belko)

#BiH #MiloradDodik #OHR #ChristianSchmidt