Članak

STVARA SE MONOETNIČKA TERITORIJA Mustafić za NAP: Bespotrebna političko-policijska represija u Prijedoru prema ef. Mahiću

Glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Amir ef. Mahić pod žestokim je udarima režimskih medija i vlasti u bh. entitetu Rs.

(Patria) - Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić proteklih dana pod žestokim je udarima režimskih medija i vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Rs.

Neopravdan i ničim izazvan bijes Mahić je na sebe navukao zbog izjava o svetosavlju izrečenim tokom jedne hudbe. Ubrzo je uslijedilo njegovo izvinjenje svima onima koji su se našli uvrijeđenima, no njegov govor okarakterisan je kao govor mržnje, pa saslušanje u MUP-u Rs nije izostalo.

U sve se uključila i Skupština Grada Prijedora, koja je jučer na vanrednoj sjednici iza zatvorenih rata političkim zaključcima napala imama Mahića, osudivši njegovu izjavu. Naročito je indikativno da, u cilju provođenja istrage protiv Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a Rs u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu na kojoj je Mahić iznio izjavu o Svetom Savi.

Amir ef. Mahić: Izvinio se ali to nije bilo dovoljno (Foto: Facebook)

Mahićev slučaj za Patriju je prokomentarisao filmski i pozorišni reditelj, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić.

- Mislim da u našem društvu svi moramo raditi na kulturi povjerenja, posebno se to odnosi na sve javne djelatnike koji moraju biti svjesni kako neka neprimjerena riječ može duboko povrijediti nacionalna i vjerska osjećanja drugih.

Mi imamo i zakonske propise koji precizno tretiraju govor mržnje u javnom prostoru. Mislim da je reakcija prema glavnom imamu, hafizu Amiru ef. Mahiću od strane policije Rs-a represivna i dobija političku konotaciju na Skupštini Grada Prijedora - kaže Mustafić.

Nakon Mahićevog ličnog izvinjenja i saopštenja Islamske zajednice u BiH, naš sagovornik naglašava kako nema potrebe da se sve ovo pretvara u "slučaj", osim ako se time ne žele dodatno pogoršati međuetnički odnosi i još više otežati položaj bošnjačke manjine u Rs-u.

- Posebno treba imati u vidu da je taj prostor u ratu bio mjesto sistemskog progona i ubijanja nesrpskog stanovništva. Očito se dizanjem tenzija nastavlja politika etničke distance i stvaranje monoetničkih teritorija u BiH - poručio je Mustafić u izjavi za Patriju.

(D. Kovač)

#BiH #DinoMustafić #AmirMahić #Reditelj