Članak

UKOLIKO BUDE OSUĐEN

Maksimalna kazna vozaču oklopnog vozila Vojske Srbije koji je usmrtio pet osoba je 12 godina zatvora

Vozaču oklopnog vozila Vojske Srbije, koje je u subotu prilikom sudara s putničkim automobilom usmrtilo petero osoba, Viši sud u Kraljevu odredio je pritvor do 30 dana

(Patria) - Vozaču oklopnog vozila Vojske Srbije, koje je u subotu prilikom sudara s putničkim automobilom usmrtilo petero osoba, Viši sud u Kraljevu odredio je pritvor do 30 dana, piše Danas.rs.

On se sumnjiči za teško djelo protiv javnog saobraćaja. Prema Krivičnom zakoniku, u Srbiji se vozači koji usmrte nekoga u saobraćaju ne optužuju za ubistvo, već za to postoji posebno krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, koje definiše član 297 Krivičnog zakonika.

Ovo djelo ima i nekoliko stavova, a jednim od njih se navodi da je prilikom saobraćajne nesreće jedno ili više lica izgubilo život. Dakle, iako se u samom krivičnom djelu ne spominje ubistvo, ono predviđa smrt osobe kao posljedicu tog djela.

Također, ovo krivično djelo ne prepoznaje broj smrtno stradalih, tako da je za njegovo postojanje nebitno koliko ih je stradalo. I za jedno i za više stradalih osumnjičenom će se na teret staviti to djelo.

Vozač koji je osumnjičen da je kriv za ovu saobraćajnu nesreću, u kojoj je stradalo petero ljudi, od kojih je troje djece, neće moći da bude osuđen na više od 12 godina zatvora, jer je za teško djelo protiv javne sigurnosti saobraćaja koje za posljedicu ima smrt jednog ili više lica propisana kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Raspon od deset godina između minimalne i maksimalne kazne zatvora je deset godina, jer se prilikom suđenja u obzir uzimaju razne otežavajuće ili olakšavajuće okolnosti.

Međutim, u sudskoj praksi je veoma rijetko da se za ovo djelo dosuđuju maksimalne kazne zatvora, naročito ukoliko postoji bar neka olakšavajuća okolnost, koja može biti i to da okrivljeni nikada nije bio osuđivan.

Zašto se za usmrćeno lice u saobraćaju ne odgovara za ubistvo ili teško ubistvo? Osnovna stvar zbog koje to nije moguće je umišljaj.

Za krivična djela ubistvo i teško ubistvo neophodan je umišljaj, dok za teško djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, u kojem je neko lice stradalo, umišljaj nije potreban.

Odnosno, za ubistvo je potrebna namjera da se neko liši života, dok je u saobraćaju dovoljno da je onaj koji je kriv za smrt prekršio neko saobraćajno pravilo i da je to dovelo do pogibije.

Zbog toga je i visina zaprijećene kazne za ubistvo veća, pa je za ovo djelo propisana kazna zatvora od pet do 15 godina, dok je za teško ubistvo propisana kazna od najmanje 10 godina pa do doživotne kazne zatvora.

#Region #kazna #VojskaSrbije