Članak

ŽRTVE IMAJU PRAVO NA PRAVDU

Bramertz sa Schmidtom: 400 osumnjičenih za ratne zločine u BiH nalazi se u Srbiji i Hrvatskoj

(Patria) - Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je razgovarao sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom.

Istaknuta je hitna potreba za rješavanjem preostalih predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini koji su u zastoju budući da još uvijek oko 400 osumnjičenih nije dostupno organima za provođenje zakona, a većina ih boravi na području Srbije i Hrvatske.

Ove osobe se moraju suočiti sa optužbama u državama gdje borave. Visoki predstavnik je pozvao na veću suradnju, volju i odgovornost u cijelom regionu kako bi se ovi predmeti napokon zaključili.

Također je pozvao na prestanak negiranja genocida i ratnih zločina, te glorificiranja ratnih zločinaca, kako bi se novim generacijama omogućilo da odrastaju bez tereta prošlosti.

Sve zajednice na Zapadnom Balkanu su dale obećanja jedne drugima, ali i međunarodnoj zajednici, da će zajednički raditi na prevazilaženju užasa prošlosti, prihvatanju istine o ratnim zločinima i provođenju pravde za počinioce, te izgradnji bolje budućnosti unutar evropske porodice.

Visoki predstavnik je pozdravio izvanredan doprinos glavnog tužioca Brammertza vraćanju povjerenja u postojanje pravde za žrtve.

#BiH #ChristianSchmidt #OHR #SergeBrammertz #ratnizločini