Članak

PRAVOSUĐE

Brammertz stigao u Sarajevo: U fokusu predmeti ratnih zločina sa nedostupnim licima pravosuđu susjednih zemalja

(Patria) - Predstavnici pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine sastat će se sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Sergeim Brammertzom, sa kojim će razgovarati o problematici procesuiranja predmeta ratnih zločina posredstvom regionalne saradnje.

Na sastanku će akcenat biti na ustupanju predmeta ratnih zločina sa nedostupnim licima pravosuđu susjednih zemalja, a s ciljem njihovog efikasnijeg rješavanja.

Sastanak, koji je organizovan u okviru projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH", trebao bi da počne u 12.00 časova u hotelu u Sarajevu.

Projekat sprovodi Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH uz finansijsku podršku EU.

Sastanku će u ime VSTS-a prisustvovati predsjednik Savjeta i predsjedavajući Nadzornog organa za praćenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina Halil Lagumdžija, te vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH Minka Kreho.

Prisutni će biti i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, zamjenik glavnog tužioca Ivan Matešić, kao i sekretar Ministarstva pravde u Vijeću ministara Željko Bogut, najavljeno je iz VSTS-a.

Nakon susreta, od 14.00 časova biće održan i sastanak sa predstavnicima udruženja žrtava rata u BiH o istoj temi.

#Bosna #HalilLagumdžija #Hercegovina #IvanMatešić #MilankoKajganić #MinkaKreho #Sarajevo #SergeiBrammertz #UnapređenjeRada #ŽeljkoBogut #BiH