Članak

ŽELE NOVI MANDAT

NJIMA JE NAJBOLJE VEĆ DOŠLO Kako je Mandić zapošljavao članove Naše stranke u Općini Centar

(Patria) - Proteklih dana, javnost je uzburkala informacija da je u toku konkursna procedura u Općini Centar za popunjavanje upražnjenog mjesta državnog službenika, na koju se prijavio Draško Luković, dugogodišnji član Naše stranke i bliski saradnik aktuelnog načelnika ove Općine Srđana Mandića (NS).

Nakon što su mediji izvijestili o ovom slučaju, iz Općine Centar nije izdata nikakva reakcija, čime je samo potvrđeno da je konkurs izuzetno sporan.

Međutim, nije ovo jedini primjer sumnjivog i stranački konotiranog zapošljavanja u Općini Centar, u toku Mandićevog mandata.

Vijećnici u OV Centar su, u protekle dvije godine, neprestano skretali pažnju javnosti da je Mandić potrošio enorman finansijski iznos na plate “vanjskih konsultanata”, zaposlenih preko ugovora o djelu.

Kako je izvijestio portal Izdvojeno.ba, Mandić je na ove pozicije zapošljavao kadrove Naše stranke, pa čak i svoju rodbine.

Među zaposlenima na ugovor o djelu, prema pisanju ovog portala, našli su se rodica načelnika Centra Vera Arnautović, aktuelni generalni sekretar Naše stranke Ćamil Osmanagić, član Općinskog odbora Naše stranke Novo Sarajevo Draško Luković, te Borjana Mumin, koja je bila zaposlena u Vladi KS u premijerskom mandatu Edina Forte, aktuelnog predsjednika Naše stranke.

Da bi se pokrili troškovi ovih stranačkih zaposlenja, Mandić je, kako navodi Izdvojeno.ba, prebacivao sredstva sa budžetskih stavki “Pomoć u slučaju bolesti i “Ostale stručne usluge: usluge finansijske revizije” na stavku “Ugovori o djelu”.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo je, prilikom pokretanja opoziva Mandića, kazao da je na ugovore o djelu Mandić potrošio oko milion maraka budžetskog novca.

Godinu dana poslije, taj iznos je znatno veći, s niko sa sigurnošću ne zna tačno iznos, jer, uprkos kontinuiranim zahtjevima, Mandić je sve do danas odbio dostaviti javnosti na uvid navedene ugovore.

Osim što su sporna sa moralnog stanovišta, navedena zapošljavanja su sporna i sa stanovišta zakona, jer je izmjenama Zakona o državnoj službi KS iz 2016. zabranjeno zapošljavanje savjetnika. A upravo su Mandićevi bliski saradnici, poput spomenutih Lukovića i Osmanagića, u saopćenjima Općine Centar redovno potpisivani kao savjetnici, što je, po zakonu, nepostojeća funkcija.

Način na koji je Mandić zapošljavao kadrove Naše stranke predstavlja cinizam najgore vrste i neviđeno licemjerstvo, ako se uzme u obzir da je Mandićeva stranka, dok je bila u opoziciji, prednjačila u kritici stranačkog zapošljavanja. Dosadašnje djelovanje NS u vlasti je pokazalo da su, čim su dobili priliku, “dobri ljudi” i sami skloni brutalnom stranačkom zapošljavanju.

#BorjanaMumin #ĆamilOsmanagić #DraškoLuković #NašaStranka #NovoSarajevo #OpćinaCentar #SrđanMandić #VanjskiKonsultanti #VeraArnautović #VijećniciOV #BiH