Članak

SAD

SASTANCI Biden u srijedu s vijetnamskim predsjednikom

8Patria) - Očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden u srijedu sastati s predsjednikom Vijetnama i šefom vladajuće Komunističke partije To Lamom, rekla je za Reuters osoba upoznata s tim.

Očekuje se da će se sastanak održati na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Bijela kuća nije imala nikakav komentar. Glasnogovornik vijetnamskog ministarstva vanjskih poslova ranije nije rekao da li će se Lam sastati s Bidenom tokom putovanja.

Biden je želio produbiti odnose sa strateškom zemljom jugoistočne Azije i proizvodnim centrom u pokušaju da se suprotstavi Rusiji i Kini, s kojima Vijetnam ima jake veze. Prošlog septembra, Biden je posjetio Vijetnam i osigurao ugovore o poluvodičima i mineralima i nadogradnju na najviši diplomatski status kod Hanoja, uz Kinu i Rusiju.

U svom prvom putovanju u SAD otkako je početkom augusta imenovan za šefa stranke, najmoćnijeg tijela u zemlji, Lam će govoriti na događaju UN-a i sastati se s predstavnicima nekoliko američkih korporacija, uključujući Alphabet Google i Facebook vlasnik Meta.

Lamovo putovanje uključuje i posjetu Kubi, dugogodišnjem komunističkom partneru Vijetnama.

#AlphabetGoogle #BijelaKuća #GeneralnaSkupština #JoeBiden #JugoistočnaAzija #Kina #NewYork #Rusija #ToLam #Vijetnam #Svijet