Članak

SAD

Ankete NBC-a i CBS-a pokazuju da Harris sve većom razlikom vodi protiv Trumpa

(Patria) - Američka potpredsjednica Kamala Harris vodila je protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa za pet procentnih poena u anketi NBC News objavljenoj u nedjelju koja je pokazala da su je ispitanici počeli pozitivnije gledati otkako se pojavila kao kandidatkinja za predsjednicu.

Upitani o njihovim stavovima o Harris od kada je postala kandidatkinja, 48 posto od 1.000 anketiranih registrirovih birača reklo je da je pozitivno u poređenju sa 32 posto u julu, što je najveći skok među rejtingom političara koje je anketirao NBC od kada je naklonost predsjednika Georgea W. Busha porasla nakon napada 11. septembra 2001. godine, javio je Reuters.

Na pitanje o Trumpu, 40 posto anketiranih reklo je da ga gleda pozitivno u poređenju sa 38 posto u julu. Anketa, sprovedena od 13. do 17. septembra, ima marginu greške od 3 procentna poena.

Odvojena anketa CBS News-a je pokazala da Harris vodi protiv Trumpa za četiri procentna poena, 52 posto prema 48 posto, među vjerovatnim glasačima, sa marginom greške od plus ili minus dva procentna poena.

Nalazi su uglavnom u skladu sa drugim nedavnim nacionalnim anketama, uključujući i one koje je sproveo Reuters/Ipsos, koje pokazuju da se pred izbore 5. novembra tijesno nadmetanje.

Dok nacionalna istraživanja nude važne signale o stavovima birača, rezultati Izbornog koledža od države do države određuju pobjednika, a nekoliko „swing“ država će vjerovatno biti odlučujuće.

U CBS-ovoj anketi od 3.129 registrovanih birača anketiranih od 18. do 20. septembra, Harris je porasla za dva procentna poena nakon podjele 50-50 u augustu, podržana njenim nastupom u debati 10. septembra i boljim ekonomskim vijestima.

#CBSNews #DebateWinner #DonaldTrump #ElectionDay #GeorgeWBush #Ipsos #KamalaHarris #NBCNews #Reuters #SwingStates #Svijet