Članak

NJEMAČKA

Scholzove socijaldemokrate pobijedile krajnju desnicu na regionalnim izborima

(Patria) - Socijaldemokrati Olafa Scholza pobijedili su u nedjelju na izborima u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg, uz malu prednost u odnosu na rastuću stranku krajnje desnice. Glasanje je održano tri sedmice nakon što je krajnja desnica ostvarila napredak u još dvije države u istočnoj Njemačkoj.

Prema konačnim rezultatima koje je u nedjelju navečer objavila državna izborna administracija, socijaldemokrati su osvojili 30,9% glasova na izborima za parlament Brandenburga, države koja okružuje Berlin. Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) bila je na drugom mjestu sa 29,2%. Novi ljevičarski pokret, Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), došao je na treće mesto sa 13,5% dok su demokršćani desnog centra osvojili 12,1%, javio je AP.

Osvojeno prvo mjesto za socijaldemokrate donijelo je olakšanje Scholzu, čija je trostranačka vladajuća koalicija prošla loše na izborima do sada ove godine. Socijaldemokrati su neprekidno upravljali Brandenburgom od ujedinjenja Njemačke 1990. godine, a gubitak bi bio veliki udarac za Scholza, koji ima svoju biračku jedinicu u glavnom gradu države, u Potsdamu.

Scholz je rekao da bi želio biti kandidat stranke za kancelara na saveznim izborima sljedeće jeseni, a glasanje u nedjelju pratilo se i šta bi moglo signalizovati o njegovoj političkoj budućnosti.

„Sjajno je što smo pobijedili“, rekao je kancelar Scholz iz New Yorka, gdje je prisustvovao sastanku u Ujedinjenim nacijama, prenosi njemačka novinska agencija dpa. Ali uspjeh socijaldemokrata u Brandenburgu, nakon poraza na drugim mjestima, uglavnom nije pripisan Scholzu, već naporima popularnog državnog guvernera Dietmara Woidkea. On se distancirao se od Scholza tokom kampanje i obećao da će dati ostavku u slučaju pobjede krajnje desnice. Svoj politički opstanak mogao je proslaviti u nedjelju navečer.

„Ovo je važna pobjeda za mene, važna je pobjeda za moju stranku i važna je pobjeda za državu Brandenburg“, rekao je Woidke nakon zatvaranja birališta.

On je također rekao da smatra da snažna demonstracija stranke krajnje desnice znači da ima posla. „Oni (AFD) su postigli oko 30 posto, puno glasača je glasalo za AFD, i to je previše. Zato moramo razmišljati o ovim rezultatima i moramo poboljšati našu politiku“, rekao je Woidtke.

Stranka krajnje desnice dobila je podršku usred sve većeg otpora protiv velikih migracija u protekloj deceniji i nedavnih ekstremističkih napada. Njemačka ekonomija, nekada moćna, slabi, doprinoseći opštem osjećaju slabosti.

Nedjeljno glasanje uslijedilo je nakon burne izborne kampanje usredsređene na pitanja migracija, unutrašnje sigurnosti i mira. I krajnja desnica i novi ljevičarski pokret žele prekinuti isporuke oružja Kijevu dok Ukrajina pokušava da se odbrani od ruske invazije u punom obimu.

Alternativa za Njemačku osvojila je najviše glasova u saveznoj državi Tiringiji, a dobro je prošla iu Saksoniji na izborima održanim 1. septembra. Nova stranka ljevice (BSW) također je imala snažan utjecaj, dok su stranke u Scholzovoj nepopularnoj nacionalnoj vladi postigle izuzetno slabe rezultate, kao što su to ponovo učinili u nedjelju u Brandenburgu.

Glasanje u Tiringiji označilo je prvu izbornu pobjedu jedne krajnje desničarske stranke u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata. To je izazvalo zabrinutost u Njemačkoj i inostranstvu zbog sve veće podrške ekstremnoj desnici u članici NATO-a i najsnažnijoj zemlji Evropske unije.

Pred kraj glasanja u nedjelju popodne, grupa anti-AfD demonstranata okupila se u blizini restorana u kojem su se okupile pristalice krajnje desničarske stranke kako bi saznale rezultate izbora.

Njihovo skandiranje i zvižduci nastojali su da poremete zabavu. Jedan je nosio plakat na kojem je pisalo „AfD je tako 1933.“, koji se odnosi na godinu dolaska Adolfa Hitlera i nacista na vlast.

#AfD #Brandenburg #Kijevu #Njemačka #Potsdam #Saksonija #Scholz #Tiringiji #Wagenknecht #Woidke #Svijet