Članak

SASTANAK U DOMU HDZ-a

Čović i Plenković iz Mostara poručili da nastavljaju snažnu saradnju sestrinskih stranaka

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, predvođenih predsjednicima Draganom Čovićem i Andrejem Plenkovićem.

(Patria) - U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, predvođenih predsjednicima Draganom Čovićem i Andrejem Plenkovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o nastavku ojačavanja snažne saradnje sestrinskih stranaka, s naglaskom na trajnu predanost zaštiti prava Hrvata u BiH, kao i evropski put BiH, relevantne reformske procese i strateške razvojne projekte.

Čović je ovom prilikom naglasio napore koji se ulažu za osiguravanje političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, naročito uoči nadolazećih Lokalnih izbora, kao i nužnost hitnog provođenja reformi kako bi se postigao napredak na evropskom putu BiH.

Istaknuta je važnost daljnjeg "osnaživanja saradnje sa sestrinskom strankom, koja svakodnevno doprinosi u naporima za izgradnju europske perspektive Bosne i Hercegovine".

Plenković je poručio da će HDZ Hrvatske nastaviti izvrsnu saradnju sa sestrinskim HDZ-om BiH "na dobrobit hrvatskog naroda u BiH, kao i boljitka i stabilnosti čitave BiH".

- Zajednički prioritet je evropski put BiH, kao i postizanje pune ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, što je važno radi funkcionalnosti i skladnih odnosa među narodima u BiH - naveo je Plenković.

Na kraju je zaključeno da "ovaj susret iznova potvrđuje posvećenost snažnim međusobnim odnosima i zajedničkim naporima u usmjeravanju Bosne i Hercegovine na evropskom putu, što je naznačeno kao ključno za dugoročni napredak, zajedno sa zaštitom Ustavom zajamčenih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda."

Sastanku su prisustvovali i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH Lidija Bradara, dopredsjednik HDZ-a BiH Toni Kraljević, glavni sekretar HDZ-a BiH Goran Božić i federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

#Mostar #DraganČović #AndrejPlenković #Hrvatska #hdz #politika #BiH