Članak

VLADA SAOPŠTILA

Sud zabranio štrajk prosvjetara u HNK, učenici od ponedjeljka u klupama

Vlada HNK obavijestila je danas javnost da je Općinski sud u Mostaru odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih radnika s područja HNK nije zakonit.

Ilustrativna fotografija

(Patria) - Vlada HNK obavijestila je danas javnost da je Općinski sud u Mostaru odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih radnika s područja HNK nije zakonit.

Ujedno to znači i da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području HNK početi u ponedjeljak, 9. septembra, saopštila je danas Vlada HNK.

Premijerka HNK Marija Buhač i resorni ministar prosvjete Adnan Velagić tim povodom sutra će ujutru u zgradi Vlade održati konferenciju za novinare, s početkom u 9.45 sati.

Podsjetimo da su sindikati prosvjetnih radnika u HNK jučer stupili u generalni štrajk te održali protestnu šetnju.

Od Vlade traže isplatu jednokratne pomoći, povećanje plate za 30 posto, napredovanje u struci (mentor osam posto, savjetnik 15 posto), raspisivanje konkursa na neodređeno, isplatu tužbi i mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom platom u Federaciji BiH.

Iz Vlade HNK im je ponuđena isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.000 KM, povećanje plata zaposlenicima u prosvjeti u iznosu od pet posto, zatim dodatnih pet posto mentorima i osam posto savjetnicima u školama.

Također je ponuđeno automatsko vraćanje promovisanih mentora i savjetnika u pravo, te obračun uvećanih plata, počevši odmah od 1. oktobra tekuće umjesto prvobitno predloženog početka obračuna s prvim danom 2025. godine.

Predstavnici sindikata obrazovanja u HNK takvu su ponudu Vlade odbili te stupili u generalni štrajk.

#hnk #Mostar #općinskisudmostar #Prosvjeta #prosvjetari #ProsvjetniRadnici #BiH