Članak

POČINJE IZBORNA KAMPANJA

CIK održao press konferenciju: Pozivamo političke subjekte da vode fer kampanju, da ne dižu tenzije

(Patria) - Predizborna kampanja za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini zvanično počinje u petak 6. septembra i trajat će do 5. oktobra kada počinje izborna šutnja.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, izjavila je na današnjoj konferenciji u Sarajevu da će izborna kampanja trajati do 5. oktobra, do 7 sati ujutro i da će u toku 30 dana, koliko traje izborna kampanja, politički subjekti na zakonom utvrđen način moći upoznati birača i javnost sa svojim programima i kandidatima za predstojeće lokalne izbore.

- Svi politički subjekti imaju potpunu slobodu da tokom izborne kampanje vrše izborne aktivnosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a nadležni organi su dužni osigurati slobodu kretanja kandidata i njihovih pristalica, birača te ravnopravan tretman političkih subjekata u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanja - rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizovati i održavati javne skupove, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, štampati i dijeliti plakate i druge izborne materijale u vezi s izbornom kampanjom.

- Politički subjekti su obavezni osigurati ravnopravnu promociju kandidata oba spola u medijskim nastupima, na javnim skupovima i drugim oblicima izborne kampanje - dodala je predsjednica CIK-a BiH.

Nije dozvoljeno prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata niti spriječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima.

Također nije dozvoljeno obećavati novčanu nagradu ili druge materijalne koristi s ciljem dobijanja podrške birača.

- Govor koji postiče mržnju, diskriminaciju, nasilje ili izaziva strah i neprijateljstvo ili objavljivanje slika, simbola, audio i video sadržaja, SMS poruka takvog sadržaja putem internet komunikacija je strogo zabranjeno. Naglašavam da je političkim subjektima zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače. Centralna izborna komisija ima ovlaštenja da izrekne novčane kazne do 30.000 konvertibilnih maraka - dodala je Hadžiabdić.

Istakla je da se sredstva za finansiranje izborne kampanje primaju i troše isključivo putem posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje o čemu su "politički subjekti na ovim izborima dužni po prvi put podnijeti izvještaj tri dana pred izbore, a Centralna izborna komisija će te izvještaje prezentirati javnosti tri dana nakon izbora".

"Mediji u BiH će pravično, profesionalno i stručno pratiti izborne aktivnosti uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa. U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu", kazala je predsjednica CIK-a BiH i nastavila:

- Pozivamo političke subjekte da se u toku izborne kampanje uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju, a vas, predstavnike medija i birače, da također date svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju.

CIK BiH je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata od čega su 25.703 kandidata za skupštine općina. Kad je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike bilo je 386 kandidata, od čega 29 žena.

U birački spisak je upisano 3.400.204 birača, od čega je 44.789 građana registrovano da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

Hadžiabdić je dodala da najveći izazov, osim novina o pripremi ovih izbora, predstavlja veliki broj prigovora.

- Do jučer je Centralna izborna komisija zaprimila 1.444 prigovora, od kojih je 482 još uvijek u radu. I to su prigovori u vezi s preuranjenom kampanjom, zatim plaćenim političkim oglašavanjem, zlopotrebom javnih resursa... Izbori su vježba demokratije, ali i vježba strpljenja i vježba napornog rada. Puno je izazova u ovom kratkom vremenu za implementaciju velikog broja novina. Mi, poštujući zakon, uvijek tragamo za kreativnim rješenjima. Da li smo u tome uspjeli, cijenit ćemo svi zajedno kada završimo ovaj posao - poručila je Hadžiabdić.

#Izbori2024 #kampanja #CIK