Članak

GRANIČNA POLICIJA BiH

Rumun i Afganistanac probili rampu na granici BiH i Hrvatske, po skraćenom postupku su protjerani

(Patria) - U kasnim satima 4. septembra 2024. godine došlo je do probijanja rampe na prijelaznom mjestu Okruglica, koje se nalazi između naselja Donji Tiškovac (BiH) i Strmica (RH).

Prema informaciji koju su pripadnici Granične policije BiH dobili od kolega iz MUP-a RH, pronađeni su migranti u vozilu i provedeni u Policijsku postaju Knin, dok su krijumčari, vozač i suvozač pobjegli u smjeru
BiH. Pripadnici Jedinice GPBiH Strmica su, prilikom ophodnje i detaljnim pretragama terena, pronašli dvojicu stranih državljana (državljanin Rumunije i Afganistana), koji su upravljali navedenim vozilom.

S obzirom na to da su navedeni strani državljani nezakonito prešli državnu granicu iz RH u BiH (u bijegu od pripadnika MUP-a RH), uz suglasnost dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH upućen je prijedlog za protjerivanje Terenskom centru Službe za poslove sa strancima Livno. Prema skraćenom postupku readmisije, državljani Rumunjske i Afganistana predani su policijskim službenicima PP Knin, MUP RH, na MGP Strmica.

Od početka ove godine, bilo je nekoliko slučajeva prilikom čega su krijumčari pokušavali vozilima nasilno prijeći granicu, probijanjem rampi na graničnim prijelazima izbjegavajući graničnu kontrolu, a na taj način ne samo da ugrožavaju vlastite živote, nego i živote policijskih službenika u obavljanju redovnih poslova. Uz kontinuiranu suradnju sa susjednim zemljama, zajedničkim ophodnjama i razmjenom informacija, provode se sve mjere i radnje s ciljem suzbijanja nezakonitih prelazaka državne granice i sprječavanja krijumčarenja ljudi.

#BiH #migranti #protjerivanje