Članak

IZET BAJRAMBAŠIĆ

PRAVNO POJAŠNJENJE Ime mosta Počitelj niko nije mogao promijeniti bez Parlamenta i predsjednika FBiH!

Foto: Patria

(Patria) - Nakon što je jučer otvoren most naziva „Hercegovina“ uz presijecanje vrpce, vatromet i narodno veselje, danas treba javnosti kazati istinu o pravno utvrđenom nazivu ovog važnog i grandioznog mosta u Bosni i Hercegovini, upozorava Izet Bajrambašić iz Pomorskog društva u BiH.


"Prema Odluci o „Prostornom planu područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Autocesta na Koridoru Vc" za razdoblje od 20 godina” tačan naziv ovog mosta, a i tunela je POČITELJ. Taj naziv niko nije mogao promijeniti bez Parlamenta i predsjednika FBiH.

Odluku o donošenju Prostornog plana je donio Parlament FBiH, na sjednici Zastupničkog doma od 25.1.2017. godine, i na sjednici Doma naroda od 9.2.2017. godine. Potpisnici Odluke su predsjednici domova Edin Mušić i Lidija Bradara.

Ukaz o proglašenju ove odluke je donio predsjednik FBiH Marinko Čavara (Broj 01- 02-590-01/17 od 11.12.2017. godine).

Ukaz, Odluka i Prostorni plan su objevljeni u Sl.novinama FBiH ISSN 1512-7079 od 25.12.2017.godine.

Na stranici 41. u Prostornom planu jasno piše:

„Na samom početku ove dionice locirano je Čvorište Počitelj, koje omogućava povezivanje autoceste sa magistralnim cestama M6 i M17. Centar ove petlje se nalazi na koordinati 6481457 i 4779070 u stacionaži km 298+000. U nastavku se trasa proteže ispod naselja Ševaš njive, sjeverno od naselja Gradina prelazi preko rijeke Neretve mostom Počitelj.

Na potezu od Petlje Počitelj do prelaska preko rijeke Neretve predviđen je prostor za izgradnju interregionalnog čvorišta koje će omogućiti povezivanje Koridora Vc i Jadransko – Jonske autoceste. Centar ovog inerregionalnog čvorišta je na koordinati 6480390 i 4778060 u stacionaži km 299+510. Nakon mosta Počitelj trasa se usijeca u strmu padinu i prelazi preko dva manja mosta do ulaza u tunel Počitelj.

Nakon tunela je predviđen most preko dublje doline, a zatim se trasa razvija po blagoj padini do Petlje Međugorje (Zvirovići).“

Prostorni plan ima pravnu snagu kao i svaki zakon usvojen u parlamentarnoj proceduri, i dosljedna primjena je obavezna, bez bilo kakvih individualnih izmjena, propusta i samovolje.

Sve je jasno napisano i usvojeno, odgovorni u JP Autoceste su znali za Prostorni plan, Odluku i Ukaz. Njihova odgovornost za kršenje Odluke Parlamenta i Ukaza Predsjednika FBiH, te samovolja, obmana i uznemiravanje građana novim nazivom mosta i tunela je izuzetno velika", saopćeno je.

#AutocestaVc #IzetBajrambašić #JPAutoceste #MarinkoČavara #MeđugorjeZvirovići #MostPočitelj #NeretveMostomPočitelj #ParlamentFBiH #ProstorniPlan #BiH