Članak

EKONOMSKI SAVEZ

Kremlj tvrdi da se Turska nastoji pridružiti BRICS-u

(Patria) - Turska, članica NATO-a, podnijela je zahtjev za članstvo u BRICS-u, rekao je visoki zvaničnik Kremlja u srijedu, javio je AP.

Yuri Ushakov, pomoćnik predsjednika Vladimira Putina za vanjske poslove, rekao je novinarima da je Turska podnijela zahtjev „za punopravno članstvo“ u bloku kojim Rusija ove godine predsjedava i da će on biti razmotren.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nekoliko puta izjavio da njegova zemlja teži da postane članica saveza BRICS-a, rekao je Omer Celik, glasnogovornik Erdoganove vladajuće stranke. Ali Celik je ove sedmice prestao da tvrdi da se Turska formalno prijavila.

BRICS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika se pridružila 2010. Nedavno je doživjela ekspanziju i sada uključuje Iran, Egipat, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Saudijska Arabija je rekla da razmišlja o pridruživanju, a Azerbejdžan i Malezija su se formalno prijavile.

BRICS ima cilj da pojača glas velikih ekonomija u usponu kako bi bio protivteža globalnom poretku predvođenim Zapadom. Njegovi osnivači pozvali su na pravedniji svjetski poredak i reformu međunarodnih institucija poput Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Erdogan, koji je na vlasti više od dvije decenije, nastojao je da osmisli nezavisniju vanjsku
politiku za Tursku i da pojača njen globalni utjecaj. Zemlja je također frustrirana nedostatkom napretka u njenim pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom.

Erdogan je prošle sedmice rekao da bi Turska trebala „istovremeno“ razvijati odnose i sa
Istokom i sa Zapadom. Turska, koja se prostire na Evropu i Aziju, pridružila se vojnom savezu NATO-a 1952. godine. Počela je pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji 2005. godine, ali su pregovori zaustavljeni zbog zabrinutosti oko demokratske regresije pod Erdoganovom administracijom i tekućih sporova s ​​Kiprom, članom EU, između ostalih
izazova.

Očekuje se da će BRICS razgovarati o prijemu novih članica na sastanku u Rusiji sljedećeg mjeseca.

Putin je ranije ove godine pozdravio interesovanje Turske za blok i obećao da će Moskva
„podržati ovu težnju i želju da budemo zajedno sa zemljama ovog saveza, da budemo zajedno, bliže, da rješavamo zajedničke probleme“.

U ponedjeljak je Putinov portparol Dmitry Peskov također rekao da je Turska izrazila interes za pridruživanje BRICS-u.

#BRICS #ekonomskisavez #Kremlj #Turska #Svijet