Članak

PODIGNUTA OPTUŽNICA

SAD optužuju ruski medij RT za miješanje u predsjedničke izbore

Sjedinjene Američke Države jučer su podigle optužnicu protiv dvojice službenika ruskog RT-a i uvele sankcije glavnim urednicima te medijske kuće koju finansira država, optužujući ih da žele utjecati na američke predsjedničke izbore 2024. godine.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države jučer su podigle optužnicu protiv dvojice službenika ruskog RT-a i uvele sankcije glavnim urednicima te medijske kuće koju finansira država, optužujući ih da žele utjecati na američke predsjedničke izbore 2024. godine.

Među 10 pojedinaca i dva entiteta koje je sankcionisalo Ministarstvo finansija su glavna urednica RT-a Margarita Simonovna Simonjan i njena zamjenica Elizaveta Jurjevna Brodskaja, prenosi RSE.

- Današnja akcija naglašava stalne napore američke vlade da aktere koje sponzoriše država pozove na odgovornost za aktivnosti koje imaju za cilj narušavanje povjerenja javnosti u naše institucije - rekla je američka ministrica finansija Janet Yellen.

Državni tužilac Merrick Garland, koji je predsjedavao sastankom Radne grupe za izborne prijetnje, rekao je da su dvojica zaposlenika RT-a sa sjedištem u Rusiji optuženi u New Yorku za pranje novca i kršenje Zakona o registraciji stranih agenata.

- Optuženi su da su finansirali kompaniju sa sjedištem u Tennesseeju "da širi sadržaj koji se smatra povoljnim za rusku vladu - rekao je Garland.

Dodao je da su optuženi ugovarali utjecaje na društvenim mrežama sa sjedištem u SAD-u da dijele sadržaj "u skladu s interesom Rusije za jačanje američkih domaćih podjela".

RT je, u reakciji na svom Telegram kanalu, odbacio optužbe SAD-a nazivajući ih "otrcanim klišejima".

Garland je kazao da je Ministarstvo pravde odvojeno zaplijenilo 32 internet domena koje je ruska vlada koristila "da bi se uključila u tajnu kampanju miješanja i uticaja na ishod izbora u našoj zemlji".

Rekao je da su članovi "užeg kruga" predsjednika Vladimira Putina uputili ruske kompanije za odnose s javnošću "da promovišu dezinformacije i narative koje sponzoriše država kao dio programa utjecaja na američke predsjedničke izbore 2024."

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da pokušava utjecati na američke izbore još od takmičenja između republikanca Donalda Trampa i demokratske kandidatkinje Hillary Clinton 2016. godine.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Simonjan, glavna urednica RT-a, "centralna ličnost u nastojanjima ruske vlade da utječe na zlonamjerni uticaj".

"Njena zamjenica Brodskaja podnosila je izvještaj ruskom predsjedniku Putinu i drugim vladinim zvaničnicima", navodi se.

Nakon glasanja 2020., američki obavještajni zvaničnici optužili su Putina da je odobrio "operacije utjecaja" koje imaju za cilj da utječu na glasanje u korist Donalda Trumpa.

Američki zvaničnici su više puta upozoravali na napore stranih sila, uključujući Rusiju, da se miješaju u američke predsjedničke izbore u novembru.

#izbori #RT #Rusija #SAD #Svijet