Članak

PREDSJEDNIK KRUGA 99

Kulenović: Promjena imena mosta kod Počitelja dio je namjera Hrvatske da okruži 'Herceg-Bosnu'

Kulenović kaže kako nas promjena imena ne bi trebala iznenađivati nakon što je most koji povezuje Čapljinu i Ljubuški dobio ime "Franjo Tuđman".

Foto: Hayat.ba

(Patria) - Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović gostovao je u emisiji "Dobar dan BiH" Hayat televizije.

Između ostalog, komentarisao je večerašnje otvaranje mosta na Koridoru 5c, koji se trebao zvati "Počitelj", ali je odlukom direktora Autocesta Federacije preimenovan u "Hercegovina", a osvrnuo se i na prisustvo premijera Hrvatske Andreja Plenkovića samom činu otvorenja.

Kulenović kaže kako nas promjena imena ne bi trebala iznenađivati nakon što je most koji povezuje Čapljinu i Ljubuški dobio ime "Franjo Tuđman".

- Uz to treba spomenuti da je bilo najavljeno da će most otvoriti i premijer susjedne Hrvatske Andrej Plenković, što govori o nastojanju da se na svaki način obilježi prostor zamišljene "Herceg Bosne", odnosno velike Hrvatske, kojom bi se, naravno, urušila BiH kao suverena država.

Insistiranje na suverenosti naroda, pretvaranje etničkih narodnih grupa u suverene nacije, to se podrazumijeva kao dio okvira hrvatske nacije i hrvatske države.

Promjena imena je, također, u funkciji onoga što je i predsjednik Zoran Milanović rekao u jednom razgovoru s generalima - da je ključni strateški interes Hrvatske da se podeblja kifla i da se jača na području Hercegovine.

Njih, dakle, strateški interesuje da granice te zamišljene Hrvatske što više udalji od mora - ističe između ostalog Kulenović.

#AdilKulenović #AndrejPlenković #Hrvatska #Krug99 #MostHercegovina #Počitelj #ZoranMilanović #BiH