Članak

NAPUŠTA POLITIKU

Švedski šef diplomatije Tobias Billström podnosi ostavku: Imam samo 50 godina, želim raditi i u nekim drugim okvirima

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström najavio je da će sljedeće sedmice napustiti tu dužnost nakon gotovo dvije godine tokom kojih je njegova tradicionalno neutralna zemlja ušla u NATO.

(Patria) - Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström najavio je da će sljedeće sedmice napustiti tu dužnost nakon gotovo dvije godine tokom kojih je njegova tradicionalno neutralna zemlja ušla u NATO.

"S mješavinom tuge i ponosa danas sam obavijestio premijera da ću napustiti mjesto ministra vanjskih poslova na otvaranju parlamenta sljedeće sedmice", objavio je jučer Billström na platformi X.

Ovaj 50-godišnjak, koji je postao ministar vanjskih poslova u oktobru 2022., rekao je da će napustiti politiku, ali nije odlučio šta će dalje raditi.

- Šta ću raditi kasnije, još je otvoreno. Ali imam samo 50 godina i želim doprinijeti i vrijedno raditi u nekim drugim okvirima", poručio je.

Billström, koji je prethodno bio ministar migracija, rekao je da već neko vrijeme razmišlja o odlasku.

Tokom njegovog mandata na čelu švedske diplomatije Švedska je finalizirala pristup NATO-u nakon dugotrajnog procesa uvjeravanja Turske i Mađarske, čije su ratifikacije bile neophodne da bi Švedska postala članica.

Švedska je tako napustila dva stoljeća vojne nesvrstanosti kako bi postala članica NATO-a nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Nalazimo se u najozbiljnijoj sigurnosnoj situaciji od Drugog svjetskog rata - istakao je, navodeći rat u Ukrajini i situaciju na Bliskom istoku.

Poželio je sreću svom nasljedniku "kojem zadaća stoga neće nedostajati".

#ministar #Švedska #Svijet