Članak

POČITELJ - ZVIROVIĆI

Svečano otvoren most 'Hercegovina', BiH dobila novih 11 kilometara autoputa

Poddionica autoceste na Koridoru 5c Počitelj - Zvirovići i most "Hercegovina" svečano su večeras otvoreni presijecanjem vrpce i vatrometom. Ovim je BiH dobila novih 11,7 kilometara autoceste.

(Patria) - Poddionica autoceste na Koridoru 5c Počitelj - Zvirovići i most "Hercegovina" svečano su večeras otvoreni presijecanjem vrpce i vatrometom. Ovim je BiH dobila novih 11,7 kilometara autoceste.

Na početku ceremonije intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a tokom nje je bio upriličen i kulturno-umjetnički program, prenosi Fena.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su brojni predstavnici privrednog, političkog i javnog života, kako BiH, tako i Hrvatske. Na ceremoniju je stigao i premijer Hrvatske Andrej Plenković.



Puštanje u promet ove dionice planirano je za sutra od 12 sati.

Direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Denis Lasić kazao je da je most "Hercegovina" najkompleksniji infrastrukturni objekat na cijelom koridoru, te da je jedan od najviših u ovom dijelu Evrope.

- Njegova vrijednost tim je veća, jer će nas direktno povezati s Evropskom unijom, odnosno Graničnim prijelazom Bijača - dodao je Lasić.

Istakao je da su brojni faktori utjecali na završetak radova, te naglasio značaj izgradnje autoceste za turizam.

- Izgradnja autoceste nije samo zahtjevan građevinski pothvat, već i značajan privredni zamah. Izgradnja je to i savremene i funkcionalne i proevropske BiH kakvoj težimo - rekao je Lasić.

Najavio je da će do kraja ove godine biti potpisana još tri ugovora za dionicu do Mostara Sjever. Kako je naveo, time će se u potpunosti probuditi građevinski sektor u južnoj Hercegovini sve do Mostara Sjever.

Potcrtao je da trenutno imaju aktivnih gradilišta na 50 kilometara dionice u sjevernom dijelu, od Sarajeva prema Odžaku, te očekuju da će taj dio biti potpuno završen do 2026. godine.

- Čeka nas tunel Prenj kao jedna od najzahtjevnijih dionica za koji potpisujemo ugovor krajem ove godine i početkom 2030. godine smo na granici, gdje želimo potpuno završiti koridor - dodao je Lasić.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, je istakao da je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu.

- Danas imamo novih 11 kilometara na koridoru Vc, imamo impozantni most "Hercegovina", a uskoro ćemo potpisivati nove ugovore i pokretati nove investicije. Cilj nam je da Federaciju BiH pretvorimo u jedno veliko gradilište - dodao je Nikšić.

Zahvalio se međunarodnim kreditorima i Evropskoj uniji, ističući da je ovo još jedan korak na putu Bosne i Hercegovine prema EU.



Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju je kazala da će ovaj most dodatno doprinijeti ekonomiji države.

- Ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH već i koridor kroz Hrvatsku omogućavajući višestruki razvoj ekonomije i privrede.

Ovaj projekt daje novu dimenziju razvoja BiH i postavlja visoko ljestvicu. Ovo je temelj za nastavak izgradnje cestovne infrastrukture - dodala je Krišto.

Inače, most "Hercegovina" strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Most "Hercegovina" prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru 5c i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Evrope.


Most "Hercegovina" (Foto: Patria)

Otvorenje ovog mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati gospodarske prilike i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj - Zvirovići iznosi 101,3 miliona eura bez PDV-a, od čega je za sami most "Hercegovina" 30,4 miliona eura bez PDV-a.

#Autoput #IzgradnjaKoridoraVc #most #MostHercegovina #Počitelj #PočiteljZvirovići #ekonomija