Članak

ENERGETSKA NEOVISNOST

Plenković o Južnoj interkonekciji: Mora se postići unutrašnji konsenzus, ali želimo dovesti plin u BiH

(Patria) - Premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom posjete Sarajevu govorio je i o energetskoj neovisnosti odnosno projektu Južne plinske interkonekcije koja bi bila drugi pravac snabdijevanja plinom BiH, odnosno Federacije BiH, iz Hrvatske.

"Hrvatska je u fazi ogromnih investicija u plinovode i znate da smo u fazi da naš postojeći LNG terminal dignemo sa 3,1 milijardi na 6,1 milijardi kubika. Na taj način Republika Hrvatka radi ne samo da ima za svoje potrebe, već i za susjede. Mi godišnje i na privredu i na kućanstva trošimo 2,8 kubika. Ova tri koja ostaju može biti dostatno i za Sloveniju, BiH i Mađarsku. I želimo iskoristiti hrvatski položaj kao energetsko čvorište.

Jedna od mogućnosti da pomognemo BiH je da se investira u plinovod i dovede plin na područje FBiH. Za to je potrebno da se i dese pravne pretpostavke, želimo da se postigne unutrašnji koncenzus.

Želimo osigurati energetsku sigurnost i dobavu plina iz dva pravca u BiH i mislim da je to učinkovito i najbolje što jedan susjed može učiniti drugom", kazao je Plenković.

Zakon o Južnoj interkonekciji još uvijek se nije našao na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH, a prijedlozi drugih stranaka se odbijaju.

Posljednji takav pokušaj bio je danas, ali je za prijedlog da se dopuni dnevni red glasalo 46 zastupnika.

Iz HDZ-a insistiraju na osnivanju posebnog preduzeća sa sjedištem u Mostaru koje bi bilo zaduženo za projekat Južne plinske interkonekcije, dok SAD i međunarodni partneri smatraju da taj projekat treba voditi BH-Gas.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je nedavno da nema ništa protiv da se osnuje podružnica ovog preduzeća u Mostaru, no HDZ-u i Draganu Čoviću to nije dovoljno.

#HDZ #Hrvatska #Južnainterkonekcija #plinovod #BiH