Članak

Plenković: Lijepo je opet biti u Sarajevu, slučajno koincidira moja posjeta i otvaranje autoputa i mosta

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković održali su press konferenciju nakon današnjeg sastanka.

Krišto je istakla kako je Plenković dokazani prijatelj BiH te se zahvalila na svemu što radi za BiH i njen evropski put.

"Na današnjem sastanku sam upoznala Plenkovića o aktuelnoj situaciji, gdje smo danas, šta nas očekuje. Informirala sam ga da institucije Vijeća ministara rade svoj posao, da smo imali određen stanke i da se nalazimo u jednoj situaciji pred lokalne izbore i pred svake izbore imamo situaciju da se vode predkampanje i ulazimo u službenu kampanju. I u tome je otežano donošenje odluka pa gotovo da nije i moguće ih donijeti", kazala je Krišto.

Ona je istakla da ih čekaju obaveze na EU putu, da je određeni broj zakona poprilično usaglašen kao što su zakon o sudu, VSTV-u, zaštiti ličnih podataka, graničnoj kontroli, te da Izborni zakon opterećuje odnose i prilike u BiH.

"Sve to trebamo uraditi u skladu sa ustavnim ustrojstvom kao država tri konstitutivna naroda kroz izbor legitimnih predstavnika. Ono što nas očekuje do kraja ove godine ja se nadam da ćemo mi napraviti neki iskorak.

Kada je riječ o Planu rasta nismo postigli tu saglasnost oko tih reformi. Dijelim razmišljanje da je to opozicija iskoristila kao politički obračun. Ja vršim razgovor sa premijerima kantona da li možemo doći do odeđenih rješenja kako bismo napravili nešto što je naš zajednički interes", kazala je.

Istakla je da Vlada RH preko svojih institucija i ljudi stavlja se u funkciju da pomogne BiH kako bismo izvršavali svoje obaveze.

"Vjerujem da ćemo u ovom mandatnom periodu nastaviti intenzivirati odnose između RH i BiH tako i na evropskom putu BiH", dodala je.

Premijer RH Plenković je istakao da je lijepo ponovo biti u Sarajevu nakon dolaska u januaru.

"Dobro je da nakon ovog izbornog ciklusa u Hrvatskoj, sa novim legitimitetom odabremo upravo Sarajevo za prvi radni bilateralni posjet kako bismo poslali poruku o važnosti naših odnosa, da rješavamo otvorena pitanja", kazao je.

Pozdravio je otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU.

„Kako bismo operativno pomogli tu fazu, BiH i HR su potpisale sporazum o partnerstvu te je održan sastanak i naši eksperti će biti na raspolaganju vama i da prijenosom znanja i pomoći budu na raspolaganju. Želimo da nastavimo provedbu zaključaka sa zadnje sjednice dvije vlade. Želimo naredne godine da održimo novu zajedničku sjednicu", kazao je.

Istakao je da u ovoj godini očejuju robnu razmjenu oko 3,7 milijardi eura.

"Mi sarađujemo i po pitanju nezakonitih migracija. Ta tema mijenja političku arhitekturu. Moramo stati nezakonitim migracijama u kraj kada je riječ o pravcima koji idu u EU", kazao je.

Dodao je da Hrvatska poštuje sva tri konstitutivna naroda i na tom tragu gradimo naše prijateljske odnose.

"Smatramo da je Izborni zakon ključan za kvalitetno funkcioniranje institucija BiH i da sva tri naroda trebaju biti u potpunosti ravnopravna i da praksa koja je nastupila 2006. nije dobra, u kojoj se Hrvati osjećaju diskriminirano i podređeno. Takva situacija je štetna i neodrživa. Naša pozicija je tu jasna i želimo učiniti korak naprijed", kazao je hrvatski premijer.

Kiršto je rekla da se odluke donose konsenzusom poštujući ustrojstvo BiH sa razine države, entiteta i kantona.

"Ne možemo nikoga isključiti. Nemojte dizati tenzije koje dodatno kompliciraju odnose. Idemo tražiti rješenja da usaglasimo agendu i pošaljemo je EU. Pozivam sve na odgovornost u interesu BiH. Ja razgovaram i sa četiri kantona ukazujući na to da nema nikakve političke štete jer jedino može biti šteta da ne povučemo prvu tranšu sredstava iz EU", kazala je Krišto.

Plenković je odbacio kritike koje su mu upućene zbog otvaranja autoceste od Počitelja do Zvirovića.

"Slučajno koincidira otvaranje autoputa i moja posjeta. Ta vrsta politiziranja nečega što je čisto gesta na poziv domaćina je neprimjerena. Pogotovo jer je to zajednički koridor. Veselimo se i ovoj dionici u BiH. Moje čestitke investitoru. Da je situacija obrnuta ja bih bio sretan", kazao je Plenković.

Odgovarajući na jedno od pitanja u vezi sankcija EU prema Miloradu Dodiku, Plenković je istakao da EU ne razmatra sankcije.

"Ono što je nama bitno je da BiH ide ka EU i da spriječe bilo kakve separatističke tendencije, želimo dobru saradnju dva entiteta i da se Hrvati dobro osjećaju u BiH", kazao je Plenković.

Govoreći o Južnoj interkonekciji kazao je da to mora biti stvar unutrašnjeg dogovora.

#AndrejPlenković #Hrvatska #posjeta #BiH