Članak

ZASTUPNIK U SKS

Bandić: Trojka je servilni izvršilac želja Čovića koji ih zovne na brifing i izdiktira precizna uputstva

Posebno kritičan bio je u odnosu na danas održan sastanak predstavnika SDP-a i HDZ-a u Konjicu.

Foto: Hayat TV

(Patria) - Gost večerašnjeg izdanja emisije "7 plus" Hayat televizije bio je Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i glasan i redovan kritičar aktuelne vlasti.

Posebno kritičan bio je u odnosu na danas održan sastanak predstavnika SDP-a i HDZ-a u Konjicu.

- Vrlo je važno podsjetiti naše građane gdje je danas održan satanak, kako je najavljeno prvo Trojke, a onda tek SDP-a i HDZ-a.

Iako su bili vrlo oštri borci protiv sastajanja izvan zvaničnih institucija, nakon preuzimanja vlasti su nastavile istu praksu i bilo bi dobro da objasne građanima zašto je to tako.

Naravno, sasvim je evidentno ko je gospodar u Vladi Federacije - to je gospodin Dragan Čović koji ih pozove na brifing i da im precizna uputstva.

Oni su servilan servis za izvršavanje njegovih želja. To se može pratiti od imenovanja sudije Marina Vukoje pa sve dalje prema njegovim željama, i on je apsolutni vladar političkog života u Federaciji.

Trojka je vrlo energična u toj servilnosti i ne prezaju ni od toga da mijenjaju zakonsku legislativu prema željama Dragana Čovića.

To se sve dešava u vremenu u kojem bošnjački korpus nema svoje legitimne predstavnike, nego imamo one koji su nas potpuno potčinili politici HDZ-a, tačnije gospodina Čovića - govori Bandić.

Analizirajući okolnosti i način rada Skupštine KS, Bandić je podsjetio da je posljednja sjednica zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo održana 9 jula.

- I ta sjednica je bila nastavak 16. sjednice, a na dnevnom redu je bila samo jedna tačka. To je zaista neprihvatljivo.

Pri tome se Poslovnik o radu Skupštine koristi tako da predsjedavajući bude gospodar Skupštine i to provodi tako što koristi Poslovnik po sistemu švedskog stola - ako mu odgovara on će da poštuje, a ako mu odredbe Poslovnika ne odgovaraju, on ga ignoriše.

To je vrlo destruktivno ponašanje u najvišem organu u vlasti Kantona Sarajevo. Sjednice se zakazuju samo kada je to u interesu većine a nikako kada je to u interesu građana.

Mi dakle imamo selektivnu primjenu zakona, što je najgore rješenje za jedno moderno uređeno društvo i nemamo vladavinu prava - ističe Bandić.

Prema njegovim riječima, svi postupci koji se danas provode nemaju karakter pravednosti i pravičnosti kao bazičnih principa društva koje se vodi pravilima pravne države.

- Odluke se donose u zatvorenim krugovima bez javne rasprave, bez socijalnih partnera. Mi društvo uređujemo putem normi pa dakle nemate pravo da donosite bilo koju normu bez šire konsultacije s ekspertima i ukupnom javnošću.

Mi sada imamo jedan nepravedan sistem upravljanja u Kantonu Sarajevo, koji nije polučio ništa pozitivno niti dobro za građane. Na to sve imate ozbiljnu sistemsku korupciju jer Vlada KS izbjegava zakon o javnim nabavkama.

Ukoliko mi sami ne poštujemo zakone koje donosimo, kako možemo očekivati da će građani imati povjerenja u institucije vlasti - pita se Bandić.

#DraganČović #HayatTelevizija #MuamerBandić #Politika #servilnost #trojka #zastupnik #BiH