Članak

ZVANIČNIK WHO POTVRDIO

Izrael i Hamas dogovorili pauze u borbama zbog vakcinacije djece

Izraelska vojska i palestinski Hamas dogovorili su se za tri trodnevne pauze u borbama u Pojasu Gaze, odvojene po zonama, kako bi oko 640.000 djece moglo biti vakcinisano protiv dječije paralize.

(Patria) - Izraelska vojska i palestinski Hamas dogovorili su se za tri trodnevne pauze u borbama u Pojasu Gaze, odvojene po zonama, kako bi oko 640.000 djece moglo biti vakcinisano protiv dječije paralize.

Izjavio je to jučer viši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Rik Peeperkorn, koji je naveo da bi vakcinacija trebalo da počne u nedjelju, prenosi RSE.

Istakao je da će vakcinacija početi u centralnoj Gazi, zatim u južnoj Gazi, te na sjeveru Gaze. U svakoj od regija će tokom procesa vakcinacije biti trodnevna pauza u borbama.

Peeperkorn je dodao da postoji dogovor da se humanitarna pauza u svakoj zoni produži i na četvrti dan, ako bude bilo potrebe.

WHO je 23. avgusta potvrdio da je najmanje jedna beba ostala paralisana zbog virusa dječije paralize tip 2, što je prvi takav slučaj na ovoj teritoriji u posljednjih 25 godina.

Humanitarna jedinica izraelske vojske (COGAT) je u srijedu saopštila da će vakcinacija biti provedena u koordinaciji s njima "kao dio rutinskih humanitarnih pauza koje će dozvoliti stanovništvu da dođe do zdravstvenih centara gdje će biti vršene vakcinacije".

Agencije UN su sredinom jula saopštile da je u uzorcima prikupljenim 23. juna potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Radi se o vrlo zaraznom virusu koji se može prenijeti konzumacijom kontaminirane vode ili oralnim kontaktom. Može prouzrokovati paralizu, a u ekstremnim slučajevima i smrt.

#Hamas #Izrael #Vakcinacija #Svijet