Članak

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vlada FBiH utvrdila visinu mjesečne boračke naknade i izvršila nova imenovanja u državne firme i institucije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine primila je na znanje Informaciju o poduzetim aktivnostima za pronalazak prostora za smještaj posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH.

(Patria) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine primila je na znanje Informaciju o poduzetim aktivnostima za pronalazak prostora za smještaj posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH zadužena je da, u konsultaciji sa Federalnim tužilaštvom i Vrhovnim sudom Federacije BiH, a u okviru svojih nadležnosti, poduzme aktivnosti na identifikaciji prostora za smještaj posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH.

Također, Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH zadužena je da o daljim aktivnostima informira Vladu Federacije BiH.

U informaciji se, između ostalog, ističu poduzete aktivnosti u procesu pripreme preduslova za implementaciju Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH stručne savjetodavne grupe za implementaciju ovog zakona.

Ova radna grupa je formirana kako bi okupila širok spektar profesionalaca koji rade na zajedničkom cilju, a to je osmišljavanje strategije koja će osigurati propisnu primjenu i poštivanje odredbi Zakona.

U informaciji se, između ostalog, podsjeća da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH provelo javni konkurs za pozicije u posebnim odjelima Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, te da se očekuje imenovanje nosilaca ovih pravosudnih funkcija.

Vlada Federacije BiH je potvrdila da nastavlja rad na obezbjeđenju adekvatnog prostora za smještaj posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, te drugih tehničkih, kadrovskih i finansijskih pretpostavki za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u BiH, kao i pronalasku rješenja trajnog smještaja posebnih odjela.

Utvrđena visina boračke mjesečne naknade

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata donijela tri odluke iz boračke oblasti.

Donesena je Odluka kojom je utvrđena mjesečna egzistencijalna naknada demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za period juli - decembar 2024. godine u iznosu od 5,33 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama.

Drugom odlukom se utvrđuje osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH u iznosu od 1.007,89 KM, a po kojoj će biti utvđena visina mjesečnih novčanih naknada ličnih i porodičnih invalidnina u Federaciji BiH za navedeni period.

Također, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, za period juli - decembar 2024. godine u iznosu od 808,53 KM.

Po ovoj osnovici će biti utvrđena visina mjesečnih novčanih iznosa za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za pomenuti period ove godine.

O dionicama autoceste A1

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku o razvrstavanju javne ceste u kategoriju autoceste A1.

Ovom odlukom se u javnu cestu kategorije autocesta A1 razvrstavaju dionice Svilaj - Odžak dužine 10,7 km, zatim Zenica Sjever - Zenica Jug - Lašva - Kakanj - Visoko - Podlugovi - Sarajevo sjever - Sarajevo zapad - Lepenica - Tarčin - Bradina dužine 98,4 km, kao i dionica Čapljina - Međugorje - Bijača u dužini od 21,07 km.

Razvrstavanje ovih dionica u javnu cestu kategorije autocesta sa oznakom A1 vrši se u skladu sa investiciono-tehničkom dokumentacijom, upotrebnim dozvolama, odgovarajućim tehničkim propisima prema kojima je izvršena izgradnja dionica.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar. Odluka stupa na snagu dan nakon objave u Službenim novinama FBiH.

Predlagač u obrazloženju ove odluke navodi da je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, a u čijoj su nadležnosti upravljane, izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita autocesta i brzih cesta u FBiH, dostavilo inicijativu za donošenje nove odluke o razvrstavanju javne ceste u kategoriju autoceste Al koja obuhvata nova naplatna mjesta Svilaj/Odžak, Zenica Sjever, Bradina, Međugorje i Čapljina.

Također pojašnjavaju da su, od zadnje Odluke o razvrstavanju Javne ceste u kategoriju autocesta Al, izgrađene dionice autoceste Al. Radi se o dionicama Svilaj - Odžak, Tarčin - Tunel Ivan i Počitelj – Zvirovići, te da ih je bilo potrebno razvrstati u autocestu Al.

Kvalitet voda u jezerima FBiH

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o identifikovanim potrebama za pokretanje kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti u svrhu otklanjanja problema i unapređenja stanja kvalitete voda u jezerima FBiH.

Na prijedlog ovog ministarstva danas je imenovan Interresorni stručni tim na period od 90 dana s ciljem pripreme prijedloga projekta čiji je zadatak da pripremi prijedlog projekta kojim bi se definisale kratkoročne i dugoročne aktivnosti i mjere u svrhu otklanjanja problema i unapredenja stanja kvalitete voda u jezerima Federacije BiH.

Ovo federalno ministarstvo zaduženo je zaduženo da koordinira i prati realizaciju ovih aktivnosti, te izvijesti Vladu Federacije BiH o provedenome.

U Informaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma, između ostalog, navedeno je da cvjetanje cijanobakterija i algi, odnosno mikroorganizama u jezerima u Federaciji, predstavlja sve veći problem, jer bitno narušava prirodan život i potencijale gospodarenja vodama.

Navedeno je i da aktivnosti procjena stanja na jezerima trebaju uključiti nadležne državne, kantonalne i lokalne institucije, kao i da je za unapređenje stanja kvaliteta voda od posebnog značaja podizanje svijesti o problemu cvjetanja kroz edukaciju, radionice, te kurseve, kako za zaposlenike institucija, tako i za upravitelje voda, donosioce odluka, te lokalno stanovništvo.

Kadrovska rješenja

Vlada Federacije BiH donijela je Rješenje kojim se imenuje privremeni Nadzorni odbor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od tri mjeseca koji mandat se ne može ponoviti, u sastavu Slavko Stijepić za predsjednika, te Haris Mehidić i Branimir Stipić za članove.

Prethodno je zbog isteka mandata razrješen dužnosti dosadašnji Nadzorni odbor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.

Danas je data i prethodna saglasnost Skupštini Dioničkog društva Sarajevoputevi d.d. Sarajevo za imenovanje Tarika Bašovića i Eldina Botića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog dioničkog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Prije toga data je prethodna saglasnost Skupštini Dioničkog društva Sarajevoputevi d.d. Sarajevo za razrješenje dosadašnjih vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora ovog dioničkog društva radi isteka mandata.

Vlada Federacije BiH je donijela Rješenje o prijedlogu za imenovanje članova Upravnog odbora Kompanije Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka iz Federacije BiH.

Ovim rješenjem se za imenovanje članova Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH a.d. Banja Luka iz Federacije BiH, na mandatni period od pet godina, predlažu Haris Krvavac, Vlatko Marinović, Emina Junuz i Bože Bago.

Prijedlog za članove ovog upravnog odbora glasanjem prihvaća ili odbija Vijeće ministara BiH.

Danas je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Ljube Pravdića za vršioca dužnosti člana Uprave - direktora do okončanja konkursne procedure, a najduže na period do šest mjeseci.

Prije toga data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o razrješenju dosadašnjeg člana Uprave, radi isteka mandata.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Zineta Mujaković (Nacionalni park Una d.o.o. Bihać), Ernest Đonko (BH Pošta d.o.o. Sarajevo) i Jadranko Puljić (Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar).

#BiH #borci #kadrovskarješenja #naknada #Odluke #VladaFederacije