Članak

PREDSJEDNIK SDA

Izetbegović: Mašinerija u Washingtonu će prije ili kasnije samljeti ovo što radi Dodik

Poručio je da Stranka demokratske akcije nije kriva za neusvajanje Plana rasta, te da je taj dokument vlast mogla usvojiti i bez opozicije.

(Patria) - Plan rasta, evropski put BiH, državna i federalna vlast - neke su od tema o kojima je sinoć u Dnevniku 3 Federalne televizije govorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Poručio je da Stranka demokratske akcije nije kriva za neusvajanje Plana rasta, te da je taj dokument vlast mogla usvojiti i bez opozicije.

- Očekivali su da će opozicija to prihvatiti i podijeliti odgovornost. Pristalo se na sve zahtjeve Milorada Dodika, a na štetu Bosne i Hercegovine - izjavio je Izetbegović.

Za prvog čovjeka Rs-a i SNSD-a Milorada Dodika ocijenio je da se nalazi u očajnoj ekonomskoj situaciji, te dodao da - "ako nekome trebaju ti milioni, onda je to Dodik".

Izetbegović je mišljenja da Evropska unija ne bi prihvatila nepotpun dokument Plana rasta.

Potom se osvrnuo i na potpuni zastoj na putu BiH ka Evropskoj uniji i ispunjavanju reformi.

Za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kaže kako je vječiti optimista, ali da slabo kad šta bude od toga.

- Čović i HNS vladaju Federacijom BiH, a u sprezi s Dodikom, i državom. Nemamo nikakvih pomaka - ističe Izetbegović.

Također je ocijenio, govoreći o političkoj budućnosti Milorada Dodika, da on ulazi u živo blato iz kojeg se neće moći izvući.

- Američki ambasador će otići, ali je startovao jednu mašineriju u Washingtonu koja će, prije ili kasnije, samljeti ovo što radi Dodik - zaključio je Izetbegović.

#AmeričkiAmbasador #BosnaIHercegovina #DraganČović #DržavnaIFederalnaVlast #EvropskaUnija #EvropskiPutBiH #MiloradDodik #PlanaRasta #PlanRasta #SDABakirIzetbegović #BiH