Članak

SAD

Trump optužio Bidena i Kamalu Harris za pokušaj atentata na njega

Trump je tu tvrdnju, za koju nije ponudio ikakve dokaze, iznio tokom gostovanja u talk showu "Dr Phil" koji vodi Phil McGraw, prenosi "The Guardian".

(Patria) - Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump okrivio je aktuelnog američkog predsjednika Josepha Bidena i svoju demokratsku rivalku Kamalu Harris za pokušaj atentata na njega prošlog mjeseca, optuživši ih da su Tajnoj službi otežali posao da ga zaštite.

Trump je tu tvrdnju, za koju nije ponudio ikakve dokaze, iznio tokom gostovanja u talk showu "Dr Phil" koji vodi Phil McGraw, prenosi "The Guardian".

Prethodno je objavljeno da je nekoliko agenata Tajne službe iz kancelarije u Pittsburghu poslano na administrativno odsustvo nakon napada na Trumpa 13. jula u Pennsylvaniji.

- Kada se to dogodilo, ljudi su se zapitali čija je krivica. Mislim da je to u izvjesnoj mjeri krivica Bidena i Harris - kazao je Trump u TV emisiji.

Prema njegovim riječima, njih dvoje nisu bili pretjerano zainteresovani za njegovo zdravlje i sigurnost.

- Oni su veoma otežali to da Tajna služba ima dovoljno potrebnog osoblja - istakao je Trump.

Tajna služba je u danima nakon napada priznala da se obezbjeđenje bivšeg predsjednika žalilo na nedovoljan broj pripadnika bezbjednosnog osoblja u prethodne dvije godine, kao i da im na neke zahtjeve nisu odgovorili.

Ipak, nema dokaza da su Biden i Harris, koji su osudili pokušaj atentata, direktno učestvovali ili da su se miješali u posao i organizaciju Tajne službe.

Trump je u emisiji također okrivio Bidena i Harris za političku retoriku protiv njega, koja je, kako je sugerisao, mogla dovesti do pokušaja atentata.

- Oni kažu da sam ja prijetnja po demokratiju. To je fraza koju samo ponavljaju, a to može izazvati potencijalne ubice. To je užasna stvar. Možda je taj metak stigao zbog njihove retorike - kaže bivši predsjednik SAD-a.

FBI je saopštio da je napadač na Trumpa Matthew Crooks, koji je ubijen, djelovao sam i da nisu nađeni dokazi njegovih ideoloških motiva.

#DonaldTrump #DrPhil #FBI #JosephBiden #KamalaHarris #MatthewCrooks #Pennsylvanija #TajnaSlužba #TheGuardian #Svijet