Članak

LOCIRALI GA RONIOCI

Danas akcija izvlačenja helikoptera OSBiH iz Jablaničkog jezera

Na dnu Jablaničkog jezera lociran je helikopter Oružanih snaga (OS) BiH koji je pao jučer. Danas će biti upriličena akcija njegovog izvlačenja iz vode.

(Patria) - Na dnu Jablaničkog jezera lociran je helikopter Oružanih snaga (OS) BiH koji se jučer srušio. Danas će biti upriličena akcija njegovog izvlačenja iz vode.

Ronilački tim specijalne jedinice FUP-a, koji je uključen u potragu po nalogu Tužilaštva BiH, uspio je jučer locirati letjelicu nakon višesatne potrage i uprkos smanjenoj vidljivosti zbog mutne vode.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopštili su da se u helikopteru, prema izjavama odgovornih osoba, nalazi oko 400 litara goriva.

Zbog toga je federalni vodni inspektor, uz saglasnost postupajućeg tužioca, usmeno naložio hitno postavljanje barijera na vodi kako bi se blagovremeno zaustavilo i saniralo eventualno izljevanje goriva za vrijeme izvlačenja helikoptera.

Helikopter OSBiH pao je u Jablaničko jezero jučer oko 11 sati, a bio je angažovan na generalnoj probi za vježbu s civilnom zaštitom Općine Konjic. Srećom, sva četiri člana posade uspjela su se spasiti.

#ButurovićPolje #CivilnaZaštitaOpćineKonjic #FederalnaUpravaZaInspekcijskePoslove #HelikopterOružanihSnaga #JablaničkoJezero #LjudevitMarić #MUPHercegovačkoNeretvanskiKanton #RonilačkiTimFUPa #VodniInspektor #BiH