Članak

'BIT ĆE TO TEŠKA BORBA'

CIA: Putin planira kontraofanzivu u Kursku da povrati izgubljenu teritoriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno će pokrenuti kontraofanzivu da pokuša povratiti teritoriju u regionu Kursk koju su zauzele ukrajinske trupe.

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno će pokrenuti kontraofanzivu da pokuša povratiti teritoriju u regionu Kursk koju su zauzele ukrajinske trupe.

Izjavio je to danas zamjenik direktora američke Centralne informativne agencije (CIA) David Cohen, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

- Možemo biti sigurni da će Putin pokrenuti kontraofanzivu kako bi pokušao da povrati tu teritoriju. Naše očekivanje je da će to biti teška borba za Ruse - rekao je Cohen na konferenciji nacionalne sigurnosti u Marylandu.

Prema njegovim riječima, dok Kijev govori kako nema namjeru da aneksira oblast koju je zauzeo, ukrajinske trupe grade odbrambene linije i čini se da namjeravaju da zadrže "nešto od te teritorije neko vrijeme.

Ukrajina je tvrdila da je zauzela 100 naselja tokom ofanzive u regiji Kursk, dok ruske snage nastavljaju napredovati u ukrajinskoj regiji Donjeck.

#Svijet #VladimirPutin #Kontraofanziva #Rusija #Ukrajina