Članak

HEROJ ODBRANE BIH

Goražde dobilo Spomen-park legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću

U Goraždu je danas svečano otvoren Spomen-park legendarnom ratnom komandantu Zaimu Imamoviću.

(Patria) - U Goraždu je danas svečano otvoren Spomen-park ratnom heroju i legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću.

Rješenje za izgradnju parka je uz pomoć Općine Trnovo iznašao gradonačelnik Goražda, Zaimov sin Ernest Imamović.

Spomen-park u prisustvu brojnih delegacija svih nivoa vlasti u BiH, udruženja te brojnih građana otvorili su Zaimova supruga, sinovi i unuci, a polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast istinskom heroju odbrane BiH.

- Na ovom spomen-obilježju će se dostojanstveno moći položiti cvijeće komandantu Zaimu i svim poginulim pripadnicima jedinica kojima je komandovao.

Ovaj Spomen-park pripada svim majkama i očevima čiji su sinovi i kćeri položili život za odbranu BiH i u ovom Spomen-parku će moći proučiti Fatihu svojoj djeci i svim poginulim braniocima i komandantu Zaimu - rekao je u svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Ernest Imamović.

Dodao je da će mladi Goražda, ali i drugi posjetioci kroz održavanje historijskih časova moći naučiti o hrabrosti, herojstvu i požrtvovnosti komandanta Zaima, svih pripadnika Armije i MUP-a RBiH, ali i građana u tadašnjem okrugu Goražde u periodu 1992-1995. godine.

Legendarnom komandantu odao je počast i ministar odbrane BiH Zukan Helez, koji je naglasio da lik i djelo Zaima Imamovića nastavljaju živjeti i kroz ovaj Spomen-park, kroz njegovog sina Ernesta, unuka Zaima, njegove Goraždane i Podrinje.

Blagodat ovog kraja i cijele BiH je da je tokom agresije imala Zaima Imamovića, heroja odbrane herojskog Goražda i BiH. Zaim znači vođa, može se reći da je po rođenju bio predodređen za velike stvari i uspjehe.

Iako to nije htio, bio je rođeni lider ljudi su ga voljeli i pratili. Komandant Zaim je išao prvi, nije gurao vojsku nego je tu vojsku predvodio, zbog toga je imao posebno poštovanje i povjerenje svih ljudi.

Zaim Imamović je u činu majora obavljao dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Za vrijeme agresije na BiH dao je svoj herojski doprinos. Bio je ranjavan čak šest puta i odlikovan je najvišim priznanjem Armije RBiH "Zlatnim ljiljanom".

Ovaj istinski heroj odbrane Goražda poginuo je na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj 9. oktobra 1995. godine, samo dva dana prije uspostave mira u BiH.

#BiH #ernestimamović #Goražde #Heroj #Spomenik #zaimimamović