Članak

MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: Helikopter Oružanih snaga je zakačio dalekovod i ubrzo nakon toga pao u vodu

Ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je mjesto gdje je jutros helikopter Oružanih snaga (OS) BiH pao u u Jablaničko jezero, te razgovarao s posadom te letjelice.

(Patria) - Ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je mjesto gdje je jutros helikopter Oružanih snaga (OS) BiH pao u u Jablaničko jezero, te razgovarao s posadom te letjelice.

"Hvala Bogu, niko od posade nema ozbiljne povrede. Pregledani su u bolnici u Konjicu, te su im konstatovane lakše povrede i otpušteni su svojim kućama.

Helikopter OS BiH je letio u okviru generalne probe pred sutrašnju redovnu vježbu pomoći civilnom stanovništvu prilikom poplava.

Nažalost, tokom leta zahvatio je žicu dalekovoda te ubrzo nakon toga pao u vodu. Zahvaljujući prisebnosti i treningu posade helikoptera, pripadnicima OS BiH i Civilne zaštite koji su tu bili, posada je evakuisana i spašena.

Istragu o svim okolnostima nesreće provest će tužilaštva HNK i BiH. U skladu s rezultatima istrage poduzet ćemo zakonom predviđene radnje.

Hvala pripadnicima OS BiH i Civilne zaštite koji su prisebnom i brzom reakcijom pomogli posadi helikoptera. Hvala osoblju bolnice u Konjicu koji su prvi zbrinuli povrijeđene.

Ponavljam, najbitnije je da niko od članova posade nema ozbiljne povrede", naveo je Helez u objavi na društvenim mrežama.

#Helikopter #JablaničkoJezero #Konjic #Oružanesnage #ZukanHelez #bih