Članak

BAČENA MRLJA NA SIPU

Agonija oko Galića još uvijek traje: Ni Interpolova potjernica nije dovoljna Vijeću ministara BiH da smijeni bjegunca!

(Patria) - Bjegunac od bh. pravosuđa Zoran Galić još uvijek je formalno-pravno zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a Vijeće ministara BiH bez jedinstvenog stava o njegovoj smjeni s te pozicije.

U dva navrata ministri iz reda Bošnjaka nisu htjeli glasati za predloženo razrješenje po ličnom zahtjevu, a za smjenu nema saglasnosti ministara iz reda Hrvata i Srba. Vijeće ministara BiH u četvrtak će održati sjednicu ali na dnevnom redu nema tačke koja je odnosi na Galića. Poznato je da je Galić jedan od ključnih kadrova HDZ-a, te je u dva mandata bio direktor Granične policije BiH, kandidat za direktora FUP-a, učestvovao na susretima političke obitelji HDZ-a, pa je jasno zašto se predsjedavajuća VM BiH Borjana Krišto grčevito bori protiv smjene.

Nezavisni odbor PS BiH koji treba provesti proceduru izbora novog direktora SIPA-e, neće se ponovo baviti pitanjem Galića. Iz NO tvrde da su Ministarstvu sigurnosti BiH predložili smjenu Galića ali da je sve ostalo na Vijeću ministara BiH. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić pak tvrdi da NO nije dostavio precizan zahtjev za smjenu te da su na Vijeće ministara BiH stavili prijedlog za razrješenje po vlastitom zahtjevu koje su podnijeli Galićevi advokati.

No, direktor SIPA-e Darko Ćulum potvrdio je za Faktor ono što je Patria ranije objavila, a to je da Galić nije opravdao svoje odsustvo s posla od 8. jula. Ni bolovanje, niti mu je prihvaćen zahtjev za godišnjim odmorom. Nakon svega je zatražio prijevremeno razrješenje zbog ispunjavanja uslova za panziju. Ćulum je mišljenja da Galića treba razriješiti dužnosti na lični zahtjev.

„Čovjek neće da bude zamjenik direktora, ima svoje razloge i sad se neko raspravlja o tome. On nije opravdao bolovanje. Mogu ga i po tom osnovu razriješiti. Dakle, mogu ga razriješiti po jednom ili drugom osnovu, ali o ličnom zahtjevu za razrješenje se ne raspravlja. Ali to je već politika“, rekao je Ćulum.

Tužilaštvo BiH Galića sumnjiči za zloupotrebu položaja i primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH. Galić je znao da Tužilaštvo želi da ga ispita, a kada je čuo da se sprema akcija hapšenja, pobjegao je iz BiH i to ilegalnim prelaskom granice. Potvrđeno je to iz Tužilaštva BiH.

U slučaju Zorana Galića primjenjuje se Zakon o SIPA-i i Zakon o policijskim službenicima.

No Zakon o policijskim službenicima BiH ostavlja mogućnost da se može primijeniti i Zakon o radu u institucijama BiH. A taj zakon jasno precizira u kojim slučajevima može prestati ugovor o radu i to: ako je zaposlenik neopravdano izostao sa posla pet radnih dana uzastopno, odnosno sedam radnih dana sa prekidima u roku šest mjeseci. Galićeva šihtarica za mjesec juli ostala je upražnjena od 8. jula, jer nije dostavio dokaze o svojoj odsutnosti, što je potvrdio i Ćulum.

Dakle, Vijeće ministara BiH ima mogućnost da prema zakonskom uporištu smijeni Galića odnosno naloži da mu se otkaže ugovor o radu zbog neopravdanog odsustva i time okonča ovu skoro dvomjesečnu agoniju koja baca mrlju na ovu policijsku agenciju.

Ne treba zaboraviti da je za Galićem raspisana crvena Interpolova potjernica što je dodatno otežavajuća okolnost za Vijeće ministara BiH da i dalje drži na poziciji čovjeka sa takvom hipotekom.

#BiH #INTERPOL #potjernica #SIPA #smjena #zakon #ZoranGalić