Članak

DIPLOMATSKI ODNOSI

Visoki zvaničnik Bijele kuće u Pekingu: SAD i Kina rade na izbjegavanju sukoba

(Patria) - Sjedinjene Američke Države i Kina rade da osiguraju da konkurencija između njih ne preraste u sukob, rekao je visoki zvaničnik Bijele kuće u utorak dok su dvije strane započinjale razgovore o odnosu koji je bio ozbiljno testiran za vrijeme mandata predsjednika Joea Bidena, javio je AP.

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, sastaje se s Wang Yijem, visokim vanjskopolitičkim dužnosnikom kineskog lidera Xi Jinpinga, na sjevernoj periferiji Pekinga.

„Predsjednik Biden je u svojim razgovorima s predsjednikom Xijem bio vrlo jasan da je
posvećen odgovornom upravljanju ovim važnim odnosom“, rekao je Salivan Wangu prije nego što su razgovori počeli.

Cilj njegove posjete, koja traje do četvrtka, je ograničen. Pokušaće da održi komunikaciju koja je prekinuta većim dijelom 2022. i 2023. godine i koja je trajala tek nekoliko mjeseci. Ne očekuju se velike najave, iako bi Sullivanovi sastanci mogli postaviti temelje za mogući konačni samit sa kineskim liderom Xi Jinpingom prije nego što Biden odstupi sa funkcije u januaru.

Wang, direktor Ureda Centralne komisije za vanjske poslove Komunističke partije, rekao je da je veza Kina-SAD prošla kroz preokrete u proteklih nekoliko godina.

„Ključ je da se držimo sveukupnog smjera međusobnog poštovanja, mirne koegzistencije i saradnje u kojoj svi dobijaju.“

Prema Da Weiu, stručnjaku za američke i međunarodne odnose na Univerzitetu Tsinghua u Pekingu, važno je da dvije zemlje izbjegnu bilo kakvu krizu u preostalim mjesecima Bidenove administracije, jer bi to moglo odrediti ton američko-kineskim vezama kod narednog predsjednika.

Bidenova administracija zauzela je oštar stav prema Kini, gledajući je kao strateškog konkurenta, ograničavajući pristup njenim kompanijama naprednoj tehnologiji i suočavajući se sa rastućom silom dok pokušava da izvrši utjecaj na Tajvan i Južno kinesko more.

Već hladni odnosi pogoršali su se nakon što je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u augustu 2022. Nade da će se veze obnoviti su srušene sljedećeg februara kada je kineski špijunski balon koji lebdio preko SAD-a oboren od američke vojske.

Sullivan je bio Bidenova glavna osoba za često nenajavljene razgovore s Wangom, koji je
ministar vanjskih poslova, kao i najviši vanjski politički dužnosnik vladajuće Komunističke
partije.

Wang je dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova kada je preuzeo partijsko mjesto, viši položaj, ali se vratio oko sedam mjeseci kasnije, u julu 2023., nakon što je njegov nasljednik smijenjen iz razloga koji nisu objavljeni.

Na sastanku između Sullivana i Wanga u Beču u maju 2023., dvije zemlje su pokrenule delikatan proces vraćanja odnosa na pravi put. Od tada su se sreli još dva puta u trećim zemljama, Malti i Tajlandu. Ovo će biti njihov prvi razgovor u Pekingu.

#Amerika #Kina #odnosi #sukob #Svijet