Članak

MIKROFONI OSTAJU UKLJUČENI

Izborni štab Kamale Harris odbacio Trumpovu tvrdnju o dogovoru o pravilima debate

(Patria) - Predsjednički izborni štab potpredsjednice Kamale Harris odbacio je tvrdnju republikanskog rivala Donalda Trumpa da su se dvije strane složile da utišaju mikrofone na debati 10. septembra.

To ostaje pitanje tekućeg razgovora sa domaćinom - mrežom ABC, rekao je zvaničnik kampanje.

U postu na društvenim mrežama ranije u utorak, Trump je rekao da je postignut dogovor i da će pravila za debatu sljedećeg mjeseca biti ista kao ona na debati CNN-a 27. juna koju je imao s predsjednikom Joeom Bidenom, javio je Reuters.

„Debata će biti 'stand up', a kandidati ne mogu donositi bilješke, niti 'puškice'. ABC nam je također dao uvjeravanje da će ovo biti 'fer i pravična' debata i da nijedna strana neće dobiti pitanja unaprijed“, napisao je Trump.

Izborni štab Kamale Harris kaže da uslovi debate nisu dogovoreni.

„Oba kandidata su javno istakla svoju spremnost da debatuju sa neutišanim mikrofonima tokom trajanja debate kako bi se u potpunosti omogućila suštinska razmjena između kandidata, ali izgleda da Donald Trump dopušta svojim rukovodiocima da ga nadglasaju. Tužno!“, naveli su u saopštenju, rugajući se Trumpovoj uobičajenoj upotrebi riječi „tužno“ u izjavama tokom godina.

Izborni štabovi kandidata sukobili su se u ponedjeljak zbog prethodno dogovorene debate, pri čemu je tim potpredsjednice tražio povratak na upaljene mikrofone, dok je Trump zaprijetio da će se u potpunosti povući nakon što je sugerisao da je mreža ABC pristrasna.

Štab Kamale Harris je rekao da želi da emiter drži mikrofone kandidata uključenim tokom cijelog događaja umjesto da budu isključeni dok njihov protivnik govori kao u prošloj predsjedničkoj debati. Takozvani „vrući mikrofoni“ mogu pomoći ili povrijediti političke kandidate, hvatajući nepredviđene komentare koji ponekad nisu bili namijenjeni javnosti.

Iako je Trumpov tim rekao da je već pristao da ugašene mikrofone, Trump je kasnije rekao novinarima da bi više volio da mu mikrofon ostane uključen.

#debata #DonaldTrump #KamalaHarris #mikrofoni #Svijet