Članak

OPĆINA NOVI GRAD

Ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji i dogradnji dječijeg igrališta u ulici Trg međunarodnog prijateljstva

Radi se o devetom igralištu za djecu koje je obnovljeno u ovoj godini, a na kojem je izvršena potpuna rekonstrukcija i dogradnja, tako da je ono sada veće i ima više sadržaja za djecu.

(Patria) - U ulici Trg međunarodnog prijateljstva, u A fazi naselja Alipašino Polje, sinoć je uz druženje i zabavu za djecu simbolično ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji i dogradnji još jednog dječijeg igrališta na području općine Novi Grad Sarajevo.

Radi se o devetom igralištu za djecu koje je obnovljeno u ovoj godini, a na kojem je izvršena potpuna rekonstrukcija i dogradnja, tako da je ono sada veće i ima više sadržaja za djecu.



„Mi smo simbolično ozvaničili kraj radova na igralištu iako su ga djeca počela koristiti mnogo ranije.

Dok su trajali radovi djeca su sve vrijeme ulazila i koristila ga. Igralište je sada površinski veće nego što je bilo ranije, ima više sadržaja za djecu i ograđeno je, a pored igrališta ostavljen je prostor kojeg djeca zimi koriste kao sankalište.



Njega smo ostavili izvan ograđenog prostora, kako bi ga djeca mogla koristiti u zimskim mjesecima za sankanje i uživanje u zimskim radostima - rekao je općinski načelnik Semir Efendić, koji je sa saradnicima, predstavnicima savjeta mjesne zajednice i građanima obišao obnovljeno igralište.



Osim igrališta, u ovom dijelu naselja Alipašino Polje u proteklom je periodu urađena i rekonstrukcija značajnog dijela pločnika na trgu koji je u potpunosti zatvoren za saobraćaj motornih vozila, tako da sada roditelji u potpunosti mogu da uživaju u ljetnoj bašti preko puta igrališta, dok se njihova djeca igraju i bezbjedno mogu da hodaju trgom s obzirom da nema motornog saobraćaja.



U sklopu radova zamijenjen je pločnik, kao i rigoli čime je ovaj prostor dobio jednu novu dimenziju.



Ostaje još da se zamijeni nekoliko rasvjetnih tijela na zahtjev mjesne zajednice kako bi pojačali rasvjetu na prostoru igrališta, što će biti urađeno u narednom periodu, kao i hortikulturno uređenje igrališta za koje će se ipak morati sačekati kišni period kako bi se mogla zasijati trava, cvijeće i drugo ukrasno rastinje.



Od naredne godine dijelovi igrališta će biti u zelenilu.



Vrijednost radova na igralištu i trgu koji je rekonstruiran sa novim betonskim rigolima iznosi više od 200.000 KM.

#igralište #semirefendić #načelnik #novigrad #sarajevo #bih