Članak

OBJAVLJEN I VIDEO

Izraelska vojska spasila 52-godišnjeg taoca kojeg je oteo Hamas

Izraelska vojska (IDF) objavila je jučer da je spasila taoca kojeg je palestinski Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.

(Patria) - Izraelska vojska (IDF) objavila je jučer da je spasila taoca kojeg je palestinski Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra, prenosi RSE.

Kako je saopšteno, vojnici su spasili izraelskog državljanina arapskog porijekla Qaida Farhana Alkadija (52) u kompleksnoj operaciji u južnom dijelu Pojasa Gaze.

"Vojska i Shin Bet, izraelska unutrašnja obavještajna služba, spasili su taoca Qaida Farhana Alkadija, starog 52 godine porijeklom iz Rajata, beduinskog sela u Negevskoj pustinji", navodi se u saopštenju.

Dalje je saopšteno da ga je oteo Hamas i odveo u Pojas Gaze 7. oktobra.

Militanti predvođeni Hamasom oteli su oko 250 ljudi u napadu na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, nakon čega je Izrael uzvratio napadom na Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

U Izraelskoj uzvratnoj ofanzivi poginulo je više od 40.000 Palestinaca, prema podacima lokalnih zdravstvenih zvaničnika. U ofanzivi je raseljeno 90 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze, i izazvana su velika razaranja širom te teritorije pod opsadom.

Hamas i dalje drži oko 110 talaca, od kojih je, vjeruje se, jedna trećina mrtva. Većina ostalih oslobođena je u razmjeni za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima tokom primirja u novembru.

Izrael je spasio ukupno osam talaca, uključujući dvoje u operacijama u kojima su poginule desetine Palestinaca. Hamas kaže da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i neuspjelim pokušajima spašavanja.

#Svijet #Hamas #Izrael #taoci