Članak

ZAVRŠENA LJETNA PAUZA

Zasjeda Zastupnički dom, na dnevnom redu i dva prijedloga dopuna Izbornog zakona BiH

U Sarajevu će danas, s početkom u 12 sati, biti održana 21. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(Patria) - U Sarajevu će danas, s početkom u 12 sati, biti održana 21. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na predloženom dnevnom redu je ukupno 25 tačaka, među kojima i dva prijedloga dopuna Izbornog zakona BiH, prijedlozi zastupnika Kluba SDA i zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

Iz SDA predlažu dopunu po kojoj "sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. u drugoj opštini u odnosu na opštinu sadašnjeg prebivališta, a usljed ratnih dejstava promijenile svoje prebivalište u BiH, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za opštinu prebivališta iz 1991., bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta".

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Šemsudin Mehmedović, predviđa da "neovisno od rezultata izbora u svakom opštinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini opštine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih, ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi".

Na predloženom dnevnom redu je Izvještaj komisije Kolegija o postizanju saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopunama zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zastupničkoj inicijativi Sabine Ćudić da se pripadnicama OSBiH omogući nošenje hidžaba.

Pred zastupnicima su i Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2023., Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi, kao i prvi periodični Izvještaj o uvođenju novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Državni zastupnici razmatrat će i davanje saglasnosti za ratifikaciju tri međunarodna sporazuma, od kojih se jedan odnosi na učešće BiH u programu Unije Digitalna Evropa (2021- 2027).

#Parlament #sjednica #BiH