Članak

'ZAPAD SE IGRA VATROM'

Rusija upozorila SAD: Treći svjetski rat ne bi bio ograničen samo na Evropu

Od invazije na Ukrajinu 2022. godine Putin je više puta upozoravao na rizik od mnogo šireg rata koji bi uključio najveće svjetske nuklearne sile, iako je rekao da Rusija ne želi sukob s NATO alijansom predvođenom SAD-om.

(Patria) - Zvanična Moskva saopštila je da se Zapad igra vatrom razmatrajući da dozvoli Ukrajini da njegovim projektilima udari po ciljevima duboko u Rusiji i upozorila SAD da treći svjetski rat ne bi bio ograničen samo na Evropu, prenosi RSE.

Ukrajina je 6. avgusta napala rusku zapadnu oblast Kursk i zauzela dio teritorije u najvećem stranom napadu na ovu zemlju od Drugog svjetskog rata. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će pružiti dostojan odgovor na napad.

Sergej Lavrov, Putinov ministar vanjskih poslova duže od 20 godina, rekao je danas da Zapad nastoji da eskalira rat u Ukrajini i da "traži nevolje" razmatranjem ukrajinskih zahtjeva za ublažavanje ograničenja upotrebe oružja koje je isporučeno iz inostranstva.

Od invazije na Ukrajinu 2022. godine Putin je više puta upozoravao na rizik od mnogo šireg rata koji bi uključio najveće svjetske nuklearne sile, iako je rekao da Rusija ne želi sukob s NATO alijansom predvođenom SAD-om.

- Sada još jednom potvrđujemo da je igranje vatrom - a oni su kao mala djeca koja se igraju šibicama - veoma opasna stvar za odrasle ujake i tetke kojima je povjereno nuklearno oružje u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji - izjavio je Lavrov novinarima u Moskvi.

Ističe da "Amerikanci razgovore o trećem svjetskom ratu nedvosmisleno povezuju kao nešto što će, ne daj Bože, ako do njega dođe, uticati isključivo na Evropu".

Lavrov je dodao da Rusija "razjašnjava" svoju nuklearnu doktrinu.

Ruska nuklearna doktrina iz 2020. precizira kada bi njen predsjednik razmotrio upotrebu nuklearnog oružja - uglavnom kao odgovor na napad u kojem se koristi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje ili konvencionalno oružje "kada je ugroženo samo postojanje države".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog mjeseca da je napad na rusku oblast Kursk pokazao da su prijetnje Kremlja odmazdom blef.

Istakao je da Ukrajina, zbog ograničenja koje su uveli saveznici, ne može da koristi oružje koje joj je na raspolaganju da pogodi neke ruske vojne ciljeve. On je pozvao saveznike da budu hrabriji u svojim odlukama o tome kako da pomognu Kijevu u ratu.

Rusija je saopštila da je zapadno oružje, uključujući britanske tenkove i američke raketne sisteme, koristila Ukrajina u Kursku. Kijev je potvrdio da koristi američke rakete HIMARS za uklanjanje mostova u Kursku.

Washington kaže da nije bio obaviješten o planovima Ukrajine uoči iznenadnog upada u Kursk. Sjedinjene Države su također saopštile da nisu učestvovale u operaciji.

Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin rekao je danas da Moskva ne vjeruje u tvrdnje Zapada da nema nikakve veze s napadom na Kursk. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov dodaje da je umiješanost SAD "očigledna činjenica".

The New York Times je objavio da su SAD i Velika Britanija dostavile Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o Kurskoj oblasti u danima nakon ukrajinskog napada.

The Times je naveo da je cilj obavještajnih podataka da pomogne Ukrajini da bolje prati ruska pojačanja.

#rusija #SAD #SergeyLavrov #SvjetskiRat #VladimirPutin #Svijet