Članak

KRIZA SE NASTAVLJA

Macron ne želi krajnje ljevičarskog premijera

Macron je rekao da je Francuskoj potrebna institucionalna stabilnost i da ljevica ne može dobiti glasanje o povjerenju u parlamentu.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da neće pristati na vladu koju vodi ljevičarski savez Novi narodni front (NFP), koji je osvojio najviše mjesta na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima, javio je BBC.

Macron je rekao da je Francuskoj potrebna institucionalna stabilnost i da ljevica ne može dobiti glasanje o povjerenju u parlamentu.

NFP, koji je predložio relativno nepoznatu državnu službenicu Lucie Castets kao kandidatkinju za premijerku, kao odgovor pozvao je na ulične proteste i opoziv predsjednika Macrona.

Macron, čiji su centristi u julu zauzeli drugo mjesto, rekao je da će danas započeti nove konsultacije sa stranačkim liderima i pozvao ljevicu da sarađuje s drugim političkim snagama.

Nijedna grupa nije uspjela da osvoji većinu na izborima, pri čemu je NFP dobio više od 190 mjesta, Macronova centristička Ensemble alijansa 160 i krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) 140.

Privremena vlada je od tada vodila Francusku, uključujući i tokom Olimpijskih igara u Parizu, i tako razbjesnila NFP. Macron je od izbora vodio razgovore o novoj vladi i rekao je da će to nastaviti.

„Moja odgovornost je da zemlja nije blokirana niti oslabljena“, rekao je jučer. „Socijalistička partija, Zeleni i komunisti još nisu predložili načine za saradnju sa drugim političkim snagama. Sada je na njima da to učine“.

No, primjetno je propustio da pomene jedan od glavnih elemenata koji čini NFP, tvrdo ljevičarski pokret Nepokorena Francuska (LFI).

LFI je ljutito reagovao na predsjednikove riječi, a nacionalni koordinator Manuel Bompard ih je opisao kao „neprihvatljiv antidemokratski udar“.

Komunistički lider Fabien Roussel rekao je da će Macron izazvati „ozbiljnu krizu u našoj zemlji“, a liderka zelenih Marine Tondelier da tri četvrtine ljudi želi „politički raskid sa macronizmom“.

Ljevičarska koalicija je ranije odbila da učestvuje u budućim konsultacijama osim ako se ne razgovara o kandidaturi Castets za premijerku.

Međutim, tridesetsedmogodišnja ekonomistica nije izabrana i smatra se malo vjerovatnim predsjedničkim izborom. I Ensemble i RN obećali su da će odbaciti kandidate iz NFP-a.

Nakon sastanka s Macronom u ponedjeljak, čelnici RN-a Marine le Pen i Jordan Bardella opisali su NFP kao „opasnost“ za Francusku.

Među ostalim imenima o kojima se raspravlja u političkim krugovima su bivši socijalistički ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve i Xavier Bertrand, koji je regionalni lider republikanaca desnog centra.

#Francuska #ljevičar #premijer #Svijet #EmmanuelMacron