Članak

IMA LI RJEŠENJA

Putin i Modi razgovarali o rješavanju ukrajinskog sukoba

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi razgovarali su telefonom o ukrajinskom sukobu i drugim važnim bilateralnim pitanjima, navedeno je u saopštenju Kremlja.

Premijer Modi upoznao je predsjednika Putina o nedavnoj posjeti Kijevu i naglasio posvećenost pronalaženju rješenja za ukrajinski sukob političkim i diplomatskim sredstvima.

"Putin je naglasio svoju ocjenu destruktivne politike vlasti u Kijevu i njihovih zapadnih pokrovitelja", dodaje se u saopštenju.

Dvojica lidera su također razgovarali o koracima za implementaciju trgovinskih i ekonomskih sporazuma postignutih tokom Modijeve zvanične posjete Rusiji u julu 2024. godine.

Izrazili su zadovoljstvo napretkom bilateralne saradnje u okviru BRIKS-a, grupe ekonomija u usponu koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. U januaru su Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) također primljeni kao punopravne članice.

Premijer Modi potvrdio je namjeru da prisustvuje samitu u Kazanju u oktobru 2024. godine, budući da Rusija od 1. januara ove godine predsjedava grupom zemalja.

Obojica lidera su se složila da održavaju i jačaju bilateralne kontakte na različitim nivoima.

#Brazil #BRIKS #Indija #JužnaAfrika #Kijevu #Kina #Kremlja #Modi #Putin #Rusija #Svijet